Aktualno
StoryEditor

Pravilo, a ne iznimka: Nasilje nad muškarcima i djecom u brakorazvodnim parnicama

23. Siječanj 2017.

Nasilje nad djecom i muškarcima od strane bivših supruga i partnerica, ali i pojedinih državnih institucija je u porastu i to je priča koja rijetko ili gotovo nikada ne završava na naslovnicama medija, iako su podaci dovoljno alarmantni. Statistike Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je od 3321 djece razvedenih, njih 2867 dodijeljeno majkama, što je visokih 86%.

U zemlji koja stremi pokazivanju kako su usvojena sva načela suvremenog društva, ali još uvijek pati od patrijarhalnosti, ne priča se o nasilju koje tisuće i tisuće muškaraca trpi od strane svojih bivših supruga i partnerica. Iz Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Zagreb objašnjavaju kako postoji i svojevrsno birokratsko nasilje koje nerijetko provode pojedini Centri za socijalnu skrb, skloni majkama koje su prema njihovom nepisanom pravilu sposobnije odgajati djecu od očeva, kao i sudovi koji svojim odlukama, bez ikakve provjere, potvrđuju takva paušalna mišljenja. Ova je udruga analizom brojnih slučajeva u 2016. godini, došla do zaključka da se u Hrvatskoj nad rastavljenim očevima i njihovim temeljnim ljudskim pravima poput prava na odgoj i viđanje djece provodi grubo i sustavno kršenje ustavnih prava.

Porazne statistike

3321 broj djece razvedenih 2867 djece dodijeljeno majkama 325 djece dodijeljeno očevima 109 djece dodijeljeno oba roditelja

- Već godinama upozoravamo kako su deseci tisuća rastavljenih očeva svakodnevno u poziciji da trpe nasilje, nepravdu, diskriminaciju, sustavno kršenje svojih ustavnih prava, samovoljom, neprofesionalnošću i pristranošću prema majkama. Na ovu kriminalno – huligansku situaciju u državi rijetko tko je reagirao unatoč našim stalnim apelima, ističe Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Zagreb te nastavlja: - Svakodnevno se kroz dijelove sustava socijalne skrbi, gotovo utopljenog u neznanju i neprofesionalnosti njegovih djelatnika krše u prvom redu prava naše djece koja nemaju mogućnosti imati podjednako oba roditelja, a očevi uživati u ravnopravnom roditeljstvu.

To je tako u prvom redu zbog centara za socijalnu skrb koji su u svojim postupanjima pristrani i naklonjeni majkama, očeve i njihove želje o ravnopravnom roditeljstvu niti ne uzimaju u obzir, a djeca ih ne zanimaju, tumači Čanić te naglašava kako je želja udruge, ali i svih očeva da djeca nakon rastave braka ili izvanbračne zajednice uživaju u svome pravu na podjednako vrijeme s oba roditelja kao što su to riješile brojne zemlje EU-a i da se napokon počne primjenjivati Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava čija je potpisnicai Hrvatska te da državne institucije počnu raditi za djecu, a ne protiv njih.

brakorazvodnim

Zvonko Grgec primjer je roditelja kojemu je 2,5 godine uskraćeno pravo viđanja vlastitog djeteta, iako brakorazvodna parnica još traje. Prema navodima Grgecovih roditelja, njegova bivša partnerica zahvaljujući svom položaju u Vladi nastoji ga ocrniti, no pritom nanosi štetu vlastitom djetetu, tumače iz udruge. Grgecu je uskraćeno temeljno pravo na roditeljstvo, kao i tisućama očeva u Hrvatskoj, a o pravima njegovog djeteta da se i ne govori. Dovoljno je samo reći da se gotovo 3 godine vodi postupak u kojemu nije donesena ni privremena mjera. Kako je u interesu malodobnog djeteta sudski postupak koji traje gotovo polovicu djetetovog života?, pitaju se iz udruge.

- Pozivamo javnost da otvori oči nad ovom vrstom nasilja i huliganstva u kojoj trpe u prvom redu najviše naša djeca, dok još nije kasno, apelira Čanić.

25. travanj 2024 17:19