Aktualno
StoryEditor

Praznik rada: Inicijativa ‘67 je previše‘ prva čije će financiranje nadzirati DIP

01. Svibanj 2019.

Umjesto tradicionalne čestitke sindikalnih središnjica, ovogodišnju čestitku povodom Međunarodnog praznika rada potpisuje Inicijativa “67 je previše”, pozivajući građane i građanke da potpišu peticiju za referendum koji traži izmjene uvjeta odlaska u mirovinu.

Praznik rada slavi se od 1890. u Hrvatskoj, kada su zagrebački radnici održali niz štrajkova i skupova poručujući ‘Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi’, a danas, 129. godina kasnije, šaljemo istu poruku, stoji u priopćenju inicijative.

- Mi nismo ni robovi ni roboti. Ne pristajemo na rad do 67. godine jer nisu ispunjene osnovne pretpostavke daljnjeg podizanja dobi za mirovinu: živimo 3 godine kraće od prosjeka Europske unije, živimo samo pet godina u zdravlju nakon 65. godine – što je dvostruko kraće od prosjeka EU-a i trostruko kraće od sjevernih europskih zemalja. Ne pristajemo na ovako veliku penalizaciju prijevremenih mirovina jer većinu radnika u Hrvatskoj poslodavci prisiljavaju na prijevremeno umirovljenje, a država ih onda dodatno snažno kažnjava - poručuje ‘67 je previše‘.

Podsjeća kako se u većini novih članica EU radi do 65. godine ili niže, te kako ne žele biti ‘miševi za vladine eksperimente‘.

Ta će inicijativa, piše N1, biti prva referendumska inicijativa financiranje čijih aktivnosti će nadzirati Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Financiranje referendumske aktivnosti ranije nije bilo uređeno, po prvi put to je učinio novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma koji je na snagu stupio koncem ožujka, a koji je propisao iz kojih se izvora referendumske aktivnosti mogu financirati, u kojem roku, koje su obveze donatora, koji se iznosi ne mogu prijeći itd.

U predmetnoj referendumskoj inicijativi, trošak aktivnosti ne smije prijeći osam milijuna kuna, organizacijskom odboru inicijative fizička osoba smije donirati najviše 30 tisuća kuna, pravna 200 tisuća kuna.

27. travanj 2024 05:51