Aktualno
StoryEditor

Predsjednica osudila ‘divljaštvo ratnog zločinca‘, Jandroković ne može prijeći preko incidenta

18. Travanj 2018.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osudila je kao "divljaštvo osuđenog ratnog zločinca" incident u kojem je ultranacionalistički srbijanski političar Vojislav Šešelj pogazio hrvatsku zastavu i vrijeđao izaslanstvo hrvatskog parlamenta koje je zbog toga prekinulo službeni posjet Srbiji.

Zastupnik u Narodnoj skupštini je na ulazu u parlament u Beogradu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom oskvrnuo hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članovima hrvatskog izaslanstva uputio uvredljive poruke.

>>>Šešelj oskvrnuo hrvatsku zastavu, Jandroković ranije napušta Srbiju

Grabar-Kitarović smatra da je odluka predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da se vrati u Zagreb "bio jedini mogući odgovor na divljaštvo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja", kojega je UN-ov sud osudio na deset godina zatvora zbog progona Hrvata iz Vojvodine 1990-tih.

- Njegovo gaženje hrvatske zastave izraz je nemoći predvodnika poražene zločinačke politike koja je donijela mnoga zla hrvatskom narodu, uključujući Hrvatima u Vojvodini. Njemu i takvima najveća je kazna postojanje neovisne hrvatske države i potpuni slom projekta Velike Srbije, smatra predsjednica.

Pozdravila je reakciju najviših srbijanskih dužnosnika, nadajući se da incident neće pokvariti napredak u odnosima Hrvatske i Srbije "koji smo postigli u posljednjih nekoliko mjeseci".

>>>Jandroković prvi predsjednik Sabora u posjetu Srbiji

Predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković i premijerka Ana Brnabić najoštrije su osudile Šešeljevo ponašanje, ali se u priopćenjima za javnost nisu ispričale hrvatskim dužnosnicima.

Gojković je taj događaj usporedila s prosvjedima koji su pratili nedavni posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj rekavši da "incidenti i provokacije te vrste, bilo da se događaju u Beogradu ili u Zagrebu....ne mogu i neće dovesti u pitanje čvrstu opredjeljenost Srbije da gradi i unapređuje dobrosusjedske odnose s Hrvatskom".

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik Haškog suda, poništio je 11. travnja oslobađajuću prvostupanjsku presudu Šešelju iz 2016. i osudio ga na deset godina zatvora zbog progona Hrvata u Vojvodini 1990-tih. Vođa srpskih radikala ipak neće morati u zatvor jer je u pritvoru bio 11 i pol godina.

Jandroković prekinuo posjet Srbiji, kaže kako se nije moglo prijeći preko Šešeljeva incidenta

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu u Beogradu da hrvatsko izaslanstvo nije moglo prijeći preko incidenta što ga je izazvao zastupnik u srbijanskog skupštini i šef radikala Vojislav Šešelj zbog čega je odlučilo prekinuti posjet Srbiji.

- Došli smo ovdje sa željom da napravimo korak u popravljanju odnosa Hrvatske i Srbije, dobro je krenulo, imali smo i dva dobra sastanka, ali se onda dogodio incident sa Šešeljem, rekao je Jandroković novinarima ispred hrvatskog veleposlanstva u Beogradu nakon odluke da se sa suradnicima vrati u Zagreb.

>>>Jandroković i Gojković na ‘povijesnom susretu’: Odnose neće diktirati ljudi iz prošlosti

Šešeljev postupak je, kaže Jandroković, "nešto preko čega ne možemo i nećemo prijeći".

"Iz tog razloga odlučili smo prekinuti posjet", rekao je Jandroković, potvrdivši da izaslanstvo nije izravno bilo svjedokom incidenta, ali da su to potvrdili i sami radikali svojim priopćenjem.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora prekinulo je u srijedu posjet Srbiji zbog incidenata koji je izazvao osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj gazeći hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije.

>>>Hrvatska i Srbija kreću u bilateralne znanstvene projekte, paralelnu izmjenu zakona o udžbenicima

Šešelj je, prema tvrdnjama očevidaca, u predvorju Skupštine Srbije presreo izaslanstvo Sabora, istrgnuo hrvatsku zastavu, počeo je gaziti i psovati Jandrokoviću "mater ustašku" te poručio da "pozdrave Žigmanova", kojem je prošlog tjedna prijetio "ponavljanjem zločina" za koje je osuđen u Den Haagu.

Premijer Andrej Plenković razgovarao je s Jandrokovićem i najoštrije su osudili neprihvatljiv i neciviliziran čin Vojislava Šešelja i vrijeđanje hrvatskih simbola. Odlučeno je da se cijela delegacija vraća u Hrvatsku, objavila je vlada.

>>>Unatoč Šešeljevoj provokaciji, HGK otvara predstavništvo u Beogradu

Zastupnica SRS Vjerica Radeta navela je ranije na Twiteru da će radikali 6. svibnja održati veliki miting u centru Hrtkovaca na kojem će govoriti i Šešelj, na isti dan i na istom mjestu gdje je na skupu SRS-a 1992. pozvao na progon Hrvata iz tog vojvođanskog mjesta. Hrtkovci su jedno od mjesta iz kojeg je protjeran najveći broj mještana hrvatske nacionalnosti.

Jandroković je najavio da će se izaslanstvo obratiti javnosti u srijedu navečer po povratku u Zagreb.

18. travanj 2024 14:03