Aktualno
StoryEditor

Predsjednica: Razvoj izvoza najbolja je mjera za zapošljavanje

27. Rujan 2017.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na Liderovoj je konferenciji pohvalila napore Vlade na započetim ekonomskim reformama, ali je pritom i upozorila da su reforme potrebne jer napreduju i druge zemlje s kojima se Hrvatska bori na globalnom tržištu.

>>>Vujčić: Rast produktivnosti je zaustavljen, Hrvatska je prestala biti ‘catching-up’ zemlja

- Pokazuje se da su reforme moguće, započeta je porezna reforma, veća fiskalna odgovornost, počelo je i s uklanjanjem dijela administrativnih zapreka. Učinak se vidi i na posljednjim makroekonomskim pokazateljima i te su reforme dovele i do smanjenja javnog duga. Hrvatska premija rizika pokazuje snažan pad i nakon dugo vremena možemo očekivati rast kreditnog rejtinga. Zaslužuju pohvalu ovi napori, ali i uz pozitivne pokazatelje ne smijemo se opustiti. Desetljeća razvoja bez vizije i strategije, manjak usmjerenja na strateške aktivnosti dovele su nas u stanje kronične krize koja se ne može riješiti preko noći.Rast nije dovoljan našim potrebama, naši konkurenti razvijaju se brže, u razvijanju poslovnog okruženja tek smo prohodali dok većina drugih već trči – kazala je Predsjednica Republike Hrvatske.

Istaknuvši paradokse, primjerice da županije s najvećoj zaposlenošću i udjelom izvoza i industrije imaju najniže prosječne plaće u državi, predsjednica Republike Hrvatske kao poseban problem istaknula je negativne demografske trendove i ‘egzodus kojem posebno svjedočimo od ulaska Hrvatske u EU‘. Kao dobru sliku posljedica iseljavanja, podsjetila je na podatke MMF-a prema kojima je Hrvatsku, u periodu od 1993. do 2013. godine, koštalo 15 posto rasta BDP-a.

>>>Počeo je Dan velikih planova: Preko 400 sudionika prati čelne ljude politike i gospodarstva

- Moramo se usmjeriti na politike s dugoročnim učincima koje će stvoriti pozitivno okruženje i perspektivu za mlade. Slušamo mlade i ako čujemo što nam poručuju, bit će nam lakše izabrati pravi smjer i potrebne mjere za zadržavanje mladih u Hrvatskoj. Najučinkovitija socijalna i demografska mjera je zapošljavanje, osiguranje stabilnog i globalno konkurentnog radnog mjesta. Gospodarstvo poput Hrvatskog to može postići samo razvojem izvozne ekonomije – kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

>>>Plenković: Poduzetnicima ćemo do kraja godine dodijeliti 700 milijuna eura subvencija

Prema ocjeni Predsjednice Republike, potrebna je promjena strukture cijelog gospodarstva i pronalazak načina da se Hrvatska prestane oslanjati na jedan ekonomski sektor, koji je, k tome, kao turizam sezonalan i s niskim plaćama.

- To možemo promijeniti razvojem domaćih izvoznih kapaciteta i privlačenjem kvalitetnih i ciljanih izravnih stranih ulaganja.Potrebno je iskoristiti transfer znanja i ekonomije i omogućiti našim tvrtkama razvoj globalnog lanca vrijednosti.Prvi korak je inicijativa Tri mora, koja u fokusu ima razvoj energetskih i digitalnih infrastrukturnih projekata te povezivanje sjevera i juga EU. Zajednički razvoj omogućit će nam svima otvaranje radnih mjesta. Inicijativa dobiva sve veću pozornost i prepoznata je kao platforma za razvoj, koheziju, konkurentnost i brisanje razlika između raznih dijelova EU – objasnila je Predsjednica svrhu ove inicijative.

>>>Dan velikih planova

No, za usmjerenje gospodarstva prema izvozu više nije nužna jeftina radna snaga kao u proteklim stoljećima, već obrazovani ljudski kapital. Zato je istaknula reformu obrazovanja kao ključnu za postizanje ciljeva o kojima je govorila.

- Unaprjeđenje poslovne klime, poduzetničkog duha i odnosa prema poduzetništvo ključno je za sve koje žele poslovati u Hrvatskoj, da se na poduzetnike gleda kao na one koji generiraju razvoj, a ne na one koji eksploatiraju ljude. Naši planovi ne smiju biti mali i ograničeni. Moraju biti veliki i moramo iz godine u godinu pratiti kako ih provodimo. Izvoz će i dalje biti u popisu mog djelovanja, jamčim – rekla je Predsjednica Republike Hrvatske.

29. travanj 2024 04:54