Aktualno
StoryEditor

Predsjednik Alphabeta: Kina će do 2030. postati lider u razvoju umjetne inteligencije

04. Studeni 2017.

Predsjednik Alphabeta Eric Schmidt kazao je kako SAD riskira zaostajanje u utrci za razvoj najsuvremenije umjetne inteligencije, prenosi The Verge. Govoreći na tech summitu Schmit je predvidio da će američka prednost u tom polju trajati narednih pet godina nakon čega će ih Kina vrlo brzo sustići.

>>>AI, IoT i kvantna računala: Alibaba ulaže 15 milijardi dolara u istraživanja i razvoj

Schmidt je ustvrdio da će Kina umjetnu inteligenciju koristiti za komercijalne i vojne ciljeve, bez obzira na posljedice, pri čemu je aludirao na dokument koji je donijela kineska vlast, a gdje se ocrtavaju ambicije te zemlje da postane lider u području umjetne inteligencije do 2030.

U nekoliko navrata kazao je da SAD nije uspio investirati u osnovna istraživanja, a restriktivna migracijska politika blokira privlačenje umova iz inozemstva koji bi mogli raditi na razvoju tehnologije.

>>>Davor Runje: Umjetna inteligencija će povećati sposobnosti većine zanimanja

U svom govoru naglasio je i prednosti koje bi od umjetne inteligencije mogla imati američka vojska. Dodao je i da je razvoj umjetne inteligencije koja će nadilaziti ljudsku godinama daleko, a Alphabet je kompanija koja bi u razvoju toga mogla uspjeti bolje nego drugi.

>>>Financijski regulatori upozoravaju na rizike AI-a, sistemski važne igrače ‘izvan nadzora’

Dotaknuo se i teme regulative. Smatra da bi Amerika trebala djelovati jedinstveno na stvaranju AI strategije što uključuje vladu i privatni sektor. Schmidt drži da je takva suradnja jedini način da SAD zadrži lidersku poziciju u području umjetne inteligencije.

27. travanj 2024 14:31