Aktualno
StoryEditor

Predstavljena aplikacija netHELP za anonimnu prijavu nasilja na internetu

09. Studeni 2017.

U prostorijama Centra za nestalu i zlostavljanu djecu predstavljene su danas aktivnosti koje se provode u sklopu projekta sufinanciranog od strane Europske unije, „Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place“ (2015-HR-IA-0013). Radionice koje se provode kroz ovaj projekt počinju u prosincu ove godine osnovnoškolcima, ali i za osobe treće životne dobi. Održat će se u zagrebačkom Centru za sigurniji internet, koji je otvoren u sklopu projekta koji koordinira Centar za nestalu i zlostavljanu djecu. Kroz radionice djeca će se moći upoznati s odgovornim i sigurnim korištenjem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Snapchata te mobilnih aplikacija sa značajnim naglaskom na temu sigurnosti i zaštite djece na internetu.

Za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola od 4. prosinca u centru će se održavati i radionice XBOX Kinect matematike koje vodi profesor Hano Uzeirbegović, koji već izvodi nastavu pomoću naočala za virtualnu stvarnost.

Aplikacija netHELP pomaže djeci i roditeljima

Na konferenciji je predstavljena aplikacija netHELP, koja je razvijena u sklopu ovoga projekta. Aplikacija sadrži informacije o nasilju na internetu za djecu i roditelje, edukativne materijale o sigurnijoj uporabi interneta, zaštiti osobnih podataka, zaštiti od različitih štetnih sadržaja i opasnosti na internetu. NetHELP omogućava anonimnu telefonsku prijavu nasilnog ponašanja na 0800 606 606, besplatan i anoniman broj za savjetovanje i pomoć pri nasilju na internetu, a korisnicima je omogućeno i da u vremenu od 8 do 20 sati razgovaraju ili chataju sa stručnjacima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te da prijave nasilje. Kao partner u projektu Vipnet je aplikaciju predinstalirao na pet modela mobilnih uređaja koji se nalaze u Vip prepaid ponudi. Ova aplikacija omogućuje registraciju roditelja i djece kao posebnih kategorija korisnika, nudi ključne savjete i odgovore na najčešće postavljena pitanja, pružajući korisnicima podršku u bilo kojem trenutku.

>>> Sabor: Roditelji uopće nisu svjesni opasnosti kojima se djeca izlažu na internetu

Direktorica korporativnih komunikacija Vipneta, Martina Rizman Matić izjavila je prilikom prezentiranja netHELP aplikacije, da je Vipnetu, kao kompaniji koja je posebno osviještena o pravima djece i potrebi zaštite sigurnosti djece na internetu, zadovoljstvo što su kroz partnerstvo s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu u ovom projektu, imali priliku razviti i korisnicima približiti aplikaciju koja doprinosi sigurnosti djece na internetu.

- Svi se moramo truditi kako bismo najmlađe upoznali s realnošću digitalnoga svijeta koji se odražava na sve aspekte suvremenoga života. Kroz ovu suradnju želimo Centar za sigurniji Internet pretvoriti u središnje mjesto za sva pitanja o sigurnosti djece na internetu i za usvajanje novih znanja iz digitalnoga svijeta. U tome  će nesumnjivo pomoći i Vipnetovci koji će u Centru kao volonteri voditi dio edukacija i radionica, kazala je Rizman Matić.

U pogledu aktivnosti koje će se provesti unutar ovoga projekta, Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, istaknuo je da im je želja bila unaprijediti rad Centra za sigurniji internet, čija je glavna zadaća informirati djecu, roditelje i širu zajednicu o boljem i sigurnijem načinu korištenja interneta te opasnostima kojima su korisnici izloženi na internetu.

>>> Pravobraniteljica za djecu štićenicima: Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira

- Vjerujemo da edukacija predstavlja najbolju prevenciju, a u ostvarenju našeg cilja nam u velikoj mjeri pomaže angažman Vipnetovih zaposlenika. Vipnetova donacija potrebnog smještaja i tableta koji su potrebni za rad Centra će nam omogućiti da naša vrata otvorimo svim građanima Grada Zagreba koji žele poboljšati svoju digitalnu pismenost i informirati se o sigurnosti na internetu, istaknuo je Ramljak.

Na upit o pozivima upućenim Centru povodom pokušaja otmice desetogodišnje djevojčice pred zagrebačkom osnovnom školom Jordanovac, Ramljak je kazao da su dobili brojne pozive od roditelja koji su zabrinuti što se događa i kakva je situacija.

- Naravno, tu je najgori mogući oblik širenje panike, policija je u tom slučaju obavila svoj posao. Međutim, upravo kada dođe do takvoga slučaja postavlja se pitanje jesmo li dovoljno razgovarali sa svojim djetetom o takvim situacijama koje su moguće da se dogode kod nas te o tome kako dijete i roditelji trebaju postupiti. Nažalost, vrlo često čekamo da se dogode takvi crni scenariji, a da nismo s djecom razgovarali o slučajevima ako dijete ide samo kući i netko mu ponudi prijevoz, kako dijete treba tada reagirati. Prevencija, edukacija i razgovor s djecom je najbolja stvar koju možemo napraviti i ne trebamo čekati neke loše situacije nego ih trebamo prihvatiti, nažalost, kao dio svakodnevnoga života, istaknuo je Ramljak.

25. travanj 2024 21:28