Aktualno
StoryEditor

FOTO: Predstavljena knjiga o lažiranju financijskih izvještaja, prijevarama i računovodstvenoj forenzici

27. Studeni 2017.

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu predstavljena je knjiga autora, profesora i doktora Vinka Belaka, intrigantna naslova primjerena aktualnom trenutku   – ‘Lažiranje financijskih izvještaja, prijevare i računovodstvena forenzika‘. Knjiga je to koja čitatelje uvodi u svijet prijevare i lažiranja financijskih izvještaja, u njoj su opisani slučajevi prijevara koji su se dogodili, slučajevi koji su u tijeku kao i prijevare koje će se tek dogoditi.

- Upućen mi je prigovor kako u knjizi nema naših primjera. Ja im kažem: ‘Nemojte se zafrkavati, to su sve naši primjeri‘, kazao je Belak na promociji.

- Knjiga je dosta zanimljiva. Ako gledate Umorstva u Midsomeru i Sherlocka Holmesa, onda će vam se svidjeti. Prvih 45o stranica može se stvarno čitati iz čiste zabave, ne morate biti nikakvi veliki stručnjaci, dok je zadnjih 200 stranica za profesionalce, rekao je autor Belak objasnivši kako je imao mnogo posla sa sudskom dokumentacijom za primjere lažiranja kojima je suđenje okončano. Naglasio je i kako će se buduće prijevare vrtiti oko kriptovaluta.

>>>FOTO: Svečano dodijeljeni certifikati Liderove akademije za Seminar o korporativnom upravljanju

Profesor Belak dotaknuo se slučaja Agrokor, odnosno teške zadaće izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka.

- Ako postoji težak posao, to je taj. Ne samo fizički, nego i psihički. I druge države su imale takvih problema, nismo mi jedini, nego je ovo nas iznenadilo, a nas iznenadi i kada padne snijeg, iako pada svake godine.

Dodao je pritom kako je Ramljaku iznimno zahvalan jer je pojasnio javnosti kako revizija i računovodstvena forenzika nisu istoznačne djelatnosti. - Revizija ima svoje principe, a forenzika je ipak nešto drugo, ona ulazi malo dublje i prati tragove - pogotovo tragove novca, objasnio je Belak.

Recenzenti knjige su Darko Tipurić, profesor i pročelnik Katedre za organizaciju i menadžment pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Ivica Filipović, profesor Ekonomskog fakulteta u Splitu i Davor Filipović, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Promotor Belakove knjige, profesor Vlado Brkanić ustvrdio je da će knjiga krasiti financijsko-menadžersku literaturu. Tipurić je istaknuo da je knjiga dobra i valjana te da mu je drago što se dogodila istodobno s nekim drugim stvarima u Hrvatskoj, dok je Davor Filipović rekao da bi Belaka ova knjiga mogla označiti ocem forenzičnog računovodstva.

Na svečanosti predstavljanja knjige prisustvovali su i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike te Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Agrokora.

18. svibanj 2024 05:54