Aktualno
StoryEditor

Predstavljeno 10 projekata za razvoj Vukovarsko-srijemske županije do 2020.

19. Lipanj 2018.

Većinom glasova vijećnika Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije u utorak je prihvatila Razvojnu strategiju županije do 2020. godine, a za realizaciju 10 krucijalnih projekata potrebno je osigurati gotovo 1,2 milijarde kuna.

>>>Vukovar kupio derutni Dunav za 10,3 milijuna kuna

- Strategija je rađena prema smjernicama propisanim od Ministarstva regionalnog razvoja, analizirano je trenutačno stanje, izrađena SWOT analiza i definirane naše snage, slabosti i potencijali, definiran strateški okvir i vizija te određene mjere kako bi se svi projekti, prilikom prijave na natječaje, mogli uklopiti bilo za europske ili nacionalne programe, rekla je na sjednici Županijske skupštine pročelnica Upravnog odjela za regionalni razvoj Zrinka Čobanković.

Naglasila je da je u strategiji određeno 10 projekata od izuzetne važnosti za razvoj županije čija je vrijednost gotovo 1,2 milijarde kuna.

>>>K pivovari kupila Vukovarsko pivo, najavila otvaranje pogona u Vukovaru

Riječ je o projektima agro-tehnološkog centra Vukovarsko-srijemske županije, drvno-tehnološkog centra, auto-parka Lipovac, muzeja s interpretacijskim centrom u Vinkovcima, srijemske granične transferzale od Lipovca do Iloka, izradi projektne dokumentacije za sustav navodnjavanja, geotermalni projekt, projekt Otočkih virova kao vrata Spačvanskog bazena, dogradnja infrastrukture Luke Vukovar kao i transportno-logistički centar Vukovarsko-srijemske županije.

Čobanković je podsjetila da je Republika Hrvatska svoju Strategiju regionalnog razvoja donijela u srpnju 2017. godine te su tek potom županije mogle donositi svoje strategije s tim da je, kada je o najistočnijoj hrvatskoj županiji riječ, 10 mjeseci trajao postupak procjene utjecaja na okoliš danas usvojene strategije.

>>>Pevec iduće godine otvara poslovni centar u Vukovaru

Svih deset projekata je u različitim fazama provedbe, rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Naglasio je da Vukovarsko-srijemska županija kao prva hrvatska županija donosi strategiju razvoja do 2020. godine koja će, kako je istaknuo, biti čvrst temelj i za budući razvoj županije.

Na današnjoj je sjednici Županijske skupštine prihvaćen i rebalans proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2018. godinu te je povećan za nešto više od 21 milijun kuna i iznosi više od 815.400.000 kuna.

26. travanj 2024 03:37