Aktualno
StoryEditor

Pregovori o GKU za osnovne i srednje škole mogli bi biti nastavljeni idući tjedan

13. Veljača 2018.

Pregovori o granskim kolektivnim ugovorima (GKU) u djelatnostima osnovnog i srednjeg obrazovanja, prekinuti prošlog tjedna, mogli bi ipak biti nastavljeni slijedećeg tjedna, doznaje se od Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) u kojem kažu da će organizirati štrajk ako resorno ministarstvo nastavi dovoditi u pitanje materijalna prava zaposlenika.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izvijestilo je prošle srijede da su pregovori o GKU-ima u djelatnostima osnovnog i srednjeg obrazovanja s reprezentativnim sindikatima prekinuti jer su sindikati između sebe započeli sporove radi utvrđene reprezentativnosti.

No, glavni tajnik NSZSSH-a Nijaz Karić rekao je u utorak Hini da je jučer održan sastanak na kojem su predstavnici Ministarstva rada uputili predstavnike Ministarstva znanosti da ne postoje prijepori za nastavak kolektivnog pregovaranje, odnosno da ne postoje razlozi da ga se prekine.

>>>MZO: Projekt od 82 milijuna kuna za zapošljavanje 154 mlada istraživača i doktoranda

Karić je objasnio da ne postoji razlozi za prekidanje jer bi se presuda Upravnog suda odnosila na ugovoreni kolektivni ugovor koji bi se u uvjetima negativne presude stavio izvan snage.

Stoga je NSZSSH pozvao ministricu znanosti Blaženku Divjak da s timom dođe u utorak ujutro na nastavak pregovora, no iz njenog kabineta su im odgovorili da su danas spriječeni i ponudili im termine za naredni ponedjeljak ili utorak, rekao je Karić, dodavši da će kao termin prihvatiti utorak i nastaviti pregovore u dobroj vjeri.

Ministarstvo znanosti odgovorilo je Hini da još nisu dobili nikakvu uputu od Ministarstva rada, a da će s predstavnicima svih sindikata idućeg tjedna biti održan tek sastanak vezan uz dogovor o daljnjem procesu kolektivnog pregovaranja.

>>>Glasovac: Dužnosnici Ministarstva znanosti mjesečno koštaju 300.000 kuna

U sindikatu kažu da su dosadašnja događanja nanijela veliki problem obrazovnom sustavu te da je zbog nepoznavanja materije ili političkih igara doveden u pitanje veliki broj prava zaposlenika u srednjim i osnovnim školama zbog čega se sindikat već pripremio za ozbiljne industrijske akcije.

Nastavi li Ministarstvo s ovakvim odnosom i dovođenjem u pitanje materijalnih prava mi smo odlučni pokrenuti industrijsku akciju koja će dovesti u pitanje školsku godinu, rekao je Karić, upozorivši da je vrlo blizu 28. veljače dokad bi trebali biti dovršeni pregovori.

Sindikatu predstavlja problem i to što je Ministarstvo znanosti paralelno s prekidom kolektivnog pregovaranja uputilo Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona u osnovnim i srednjim školama koji je značajno drugačiji od nacrta zakona koje je napravilo povjerenstvo za izradu zakona, a na čemu je bio angažiran i njihov sindikat.

>>>Strukovno obrazovanje središte aktivnosti Ministarstva znanosti u razdoblju do 2020.

Po tvrdnjama sindikata sporno je što Ministarstvo u nacrtu promiče ideju da se za nastavnike struke poveća norma za 10-20 posto čime bi se stvorio i toliki višak nastavnika.

U hrvatskim školama je od školske godine 2011./2012. oko 18 tisuća manje učenika, što proizvodi organizacijske viškove, ali za sindikat je nedopustivo da u slučaju organizacijskih viškova poslodavac sam po svojim kriterijima odlučuje o raspoređivanju. Ustraju li vladajući na takvom nacrtu i upute ga u proceduru, sindikat najavljuje da će to biti razlog za masovni prosvjed.

19. travanj 2024 04:09