Aktualno
StoryEditor

Preminuo R. Lee Ermey, jedan od najdarovitijih naturščika među glumcima

16. Travanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=3j3_iPskjxk

R. Lee Ermey, vojni veteran i glumac najpoznatiji po ulozi u klasiku Stanleyja Kubricka ‘Full Metal Jacket‘, preminuo je u nedjelju u bolnici u Santa Monici od kompilacija izazvanih upalom pluća.

Movieweb piše kako je vijest o Ermeyjevoj smrti putem Twittera prvi objavio njegov dugogodišnji menadžer Bill Rogin.

>>>Miloš Forman odletio visoko iznad kukavičjeg gnijezda

"S velikim žaljenjem Vas moram obavijestiti da je naš Gunny (Ermeyjev dugogodišnji nadimak, op.a.) jutros preminuo. ‘Semper fi‘, Gunny, mnogo ćeš nam nedostajati", stoji u Roginovoj poruci.

Osim u spomenutoj ratnoj drami, ostvario je uloge i u drugim poznatim filmovima poput Coppolinog remek-djela "Apokalipsa sada" ili popularnih komedija "Fletch živi" i "Goli pištolj".

>>>Preminuo George A. Romero, rodonačelnik filmova o zombijima

Glumačku karijeru Ermey je započeo potpuno slučajno, kada je od prijatelja doznao da Francis Ford Coppola traži stručnog savjetnika za snimanje borbenih scena. Nakon što su se upoznali, slavni redatelj odlučio ga je angažirati i kao glumca.

Usprkos tome, slavu mu je osigurao nastup u Kubrickovom ‘Full Metal Jacketu‘, kada je za rolu sadističkog narednika dobio brojne pohvale kritičara te nominaciju za Zlatni globus.

>>>Nebojša Glogovac preminuo u 49., ostat će upamćen po sjajnim ulogama

U aktivnoj vojnoj službi našao se zahvaljujući sucu koji mu je poslije niza uhićenja postavio ultimatum: ‘zatvor ili vojska‘. U marincima je potom proveo 11 godina, uključujući i 14 mjeseci provedenih u Vijetnamskom ratu.

Imao je 74 godine.

25. travanj 2024 19:49