Aktualno
StoryEditor

Prepoznajte štetne sastojke u kozmetici i kad nose ‘tajna‘ imena

27. Svibanj 2018.

Gotovo svaki proizvod za osobnu njegu sadrži štetne sastojke. Jednim pogledom na deklaraciju proizvoda vrlo brzo odustajemo od daljnjeg proučavanja sastojaka u moru nepoznatih naziva. Od kuda uopće krenuti? Osim samog sastava, važan je i udio u kojemu se određeni sastojak pojavljuje u proizvodu. Oni navedeni na početku nalaze se u najvećoj količini.

Danas zahvaljujući internetu relativno jednostavno svatko tko želi može potražiti informacije o omiljenoj kozmetici na nekoj od brojnih stranica u koje je dovoljno unijeti ime proizvoda, nakon čega će se izlistati popis sastojaka uz napomenu koji od njih su štetni i u kojoj mjeri.

>>>Organska šminka i male kozmetičke tvrtke mijenjaju lice industrije

Donosimo vam popis nekih od ‘najgorih‘ sastojaka koji se mogu pronaći u većini kozmetičkih proizvoda, jer kada bi pisali o apsolutno svim štetnim sastojcima koje kozmetička i farmaceutska industrija koriste ovaj članak bio bi predug za čitanje.

Parabeni su konzervansi koji spriječavaju rast bakterija, gljivica i plijesni, a iako zvuče korisno zbog svojih svojstava kojima oponašuju estrogen povećavaju rizik od raka dojke.

Najčešće se na deklaracijama nalaze pod imenom methylparaben, butylparaben and propylparaben.... a mogu se pronaći u nizu proizvoda – od dezodoransa, gelova za umivanje lica, pa i u hrani. Iako sastojak nije nužno imenovan kao ‘paraben‘ na deklaraciji, parabeni se kriju iza imena ethyl, butyl, methyl i propyl.

[caption id="attachment_343987" align="aligncenter" width="669"] Kemikalije u kremama za sunčanje mogu uzrokovati oštećenje stanica, ali i tumor[/caption]

Umjetna bojila možemo pronaći u kozmetici sakrivene pod kraticama FD&C ili D&C. F u ovom slučaju predstavlja bojila u hrani, dok D i C predstavljaju lijekove i kozmetiku. Umjetna bojila najčešće se dobivaju iz nafte i ugljena, a uzrokuju rak, iritiraju kožu i sluznicu te se povezuju s ADHD poremećajem kod djece.

Mirisi su posebno opasna kategorija. Termin ‘miris‘ stvoren je kako bi se zaštitila tajna formula koju proizvođači kozmetike koriste u svojim proizvodima, a sadrže tone kemikalija opasnih po zdravlje koje uzrokuju alergije, dermatitis, respiratorne probleme, kao i štetne učinke na reproduktivni sustav.

>>>Kemikalije iz prehrambene ambalaže, kuhinjskih tava i odjeće doprinose debljanju

Ftalati su skupina kemikalija koja se može pronaći u nizu proizvoda, a koriste se jer povećavaju fleksibilnost i mekoću plastike. Iz tog razloga najviše su pristuni u lakovima za nokte (dibutyl phtalate), u parfemima i losionima (diethyl phthalate), te u lakovima za kosu (dimethyl phthalate). Prisutni su i u dezodoransima i hidratantnim kremama, a povećavaju rizik od raka dojke, rani rak dojke kod djevojčica, te reproduktivno urođene mane kod muškaraca i žena. Kriju se iza kratica DBP, DEHP i DEP, a problem je što na većini proizvoda uopće nisu obilježeni.

Trikolosan je antimikrobna kemikalija zbog koje bakterije postaju otporne na antibiotike. Osim u antibakterijskim sapunima nalaze se u pastama za zube i dezodoransima.

Sodium lauryl sulfate (SLS) / Sodium laureth sulfate (SLES) zasigurno je najopasniji, ali i najučestaliji sastojak koji se može pronaći u 90 posto sredstava za osobnu njegu koji se pjene, kao i proizvodima za čišćenje. Osim što iritira kožu, pluća i oči,  u interakciji s drugim kemikalijama ima kancerogena svojstva.

[caption id="attachment_343986" align="aligncenter" width="671"] Ftalati povećavaju rizik od raka dojke[/caption]

Formaldehid i konzervansi koji ih sadrže (FRP) koriste u mnogim kozmetičkim proizvodima kako bi spriječili rast bakterija, no povezani su s raznim vrstama tumora, uzrokuju alergijske reakcije i štetni su za imunološki sustav. Mogu se pronaći u lakovima za nokte, gelovima za tuširanje, šamponima, sjenilima za oči. Ovaj sastojak je i razlog zašto se više gotovo ni u jednom salonu ne radi tzv. brazilsko feniranje kose. Naravno, rijetko na kojem proizvodu deklariran je nazivom formaldehid, češće se krije iza naziva quaternium-15, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, sodium hydroxymethylglycinate, 2-bromo-2-nitropropane-1,3 diol (Bronopol), glyoxal i oxaldehyde.

Toulen je petrokemisjki derivat nafte i ugljena, a na deklaracijama se nalazi pod imenim benzen, toulil, phenylmethane i methylbenzene. Nalazi se u lakovima za nokte, bojama za kosu i izbjeljivanje, a osim utjecaja na dišni sustav može uzrokovati probleme s plodom ako mu se trudnice izlažu.

>>>Vlažne maramice mogle bi biti ‘obrisane’

Propilen glikol organski je alkohol koji se može pronaći u antifrizu, hidrauličkoj tekućini i tekuini za kočnice, te otapalima. Između propilen glikola koji se koristi u industriji i onog u kozmetičkim proizvodima (kreme za sunčanje, dekorativna kozmetika, šamponi...) nema apsolutno nikakve razlike.

Kemikalije u kremama za sunčanje djeluju kao sredstvo za zaštitu od sunca tako što apsorbiraju ultraljubičasto svjetlo. Takve kemikalije lako se apsorbiraju u tijelo te mogu uzrokovati oštećenje stanica, ali i tumor. Uobičajeni su nazivi benzophenone, PABA, avobenzone, homosalate i ethoxycinnmate. Osim proizvoda za sunčanje s kemijskim filterima, postoje i oni s mineralnim (cink oksid i titanij dioksid) čije se čestice ne upijaju u kožu već ostaju na njezinoj površini i poput ogledala reflektiraju sunčeve zrake koje se odbijaju od površine kože, stoga predstavljaju zdraviju verziju zaštite od sunca.

16. travanj 2024 06:54