Aktualno
StoryEditor

Presedan: Švedski mirovinski fond prodao udjele u tvrtkama koje ‘krše‘ Pariški klimatski sporazum

16. Lipanj 2017.

Najveći švedski mirovinski fond AP7 prodao je udjele u šest kompanija za koje tvrdi da krše Pariški klimatski sporazum, što je po tvrdnjama ekologa presedan u odlučivanju o ulaganjima.

AP7 isplaćuje mirovine 3,5 milijuna Šveđana a u četvrtak su objavili da su prodali udjele u energetskim kompanijama ExxonMobil, Gazprom, TransCanada Corp, Westar, Entergy i Southern Corp. Istaknuli su i kako više neće ulagati u kompanije koje krše odredbe Pariškog klimatskog sporazuma.

>>> Petir: Izlazak SAD-a iz Pariškog sporazuma loša je odluka s dalekosežnim posljedicama

Iz švedskog fonda navode da su se ExxonMobil, Westar, Southern Corp i Entergy protivili uvođenju odredbi iz tog sporazuma u zakonodavstvo SAD-a. Također su kritizirali Gazprom zbog traženja nafte u ruskom dijelu Arktika, te TransCanadu zbog izgradnje velikih cjevovoda u Sjevernoj Americi.

Iz ExxonMobila su poručili da se, "uz dužno poštovanje", ne slažu s odlukom AP7, koji im nije dostavio svoje procjene.

- Izričito smo podržali Pariški klimatski sporazum, kojeg smatramo djelotvornim globalnim okvirom za ublažavanje rizika klimatskih promjena, poručili su iz kompanije u izjavi dostavljenoj elektronskom poštom.

>>>ZSE: Snažan rast dionica posrnulog Viadukta

Iz Entergyja su poručili kako su razočarani odlukom švedskog fonda o izlasku iz vlasništva, izražavajući žaljenje s obzirom da je "njezino obrazloženje po svemu sudeći neutemeljeno".

- Entergy više od desetljeća odlučno zagovara politiku pametnog upravljanja emisijom ugljika. U 2016. godini naše su emisije ugljičnog dioksida bile oko 20 posto niže od naših emisija 2000. godine, poručili su iz kompanije.

Ostale kompanije nisu odmah bile dostupne za komentar. Ekološki aktivisti pozdravili su odluku AP7 i pozvali ostale ulagače da je slijede.

- Odgovorna ulaganja ključna su za postizanje ciljeva Pariškog sporazuma i postupak AP7 važan je korak u pravom smjeru, kazao je Martin Norman iz norveškog ureda Greenpeacea.

>>>Crobex oslabio drugi tjedan zaredom

- Očekujemo da i drugi globalni ulagači, poput norveškog stabilizacijskog fonda, učine isto, izjavio je Norman za Reuters, dodajući da je odluka švedskog fonda presedan u odlučivanju o ulaganjima na temelju nesuglasja s Pariškim sporazumom.

Izvršni direktor norveškog stabilizacijskog fonda nedavno je za Reuters izjavio da su od banaka u koje su uložili zatražili podatke o tome u kojoj mjeri njihovo kreditiranje doprinosi emisijama stakleničkih plinova.

Norveški je stabilizacijski fond najveći u svijetu i upravlja imovinom ukupne vrijednosti 950 milijardi dolara.

19. travanj 2024 05:30