Aktualno
StoryEditor

Presuda sutkinje Kaleb Mamić daje šansu da se stvari istjeraju na čistac

19. Lipanj 2019.

Bivši članovi Uprave Karlovačke banke Mijo Bursać, Sanda Cvitešić i Danko Seiter te vlasnik tvrtke Zagreb drvo Zdravko Pašalić neće spavati mirno barem još slijedeće dvije godine nakon što  ih je predsjednica Sudskog vijeća Županijskom suda u Karlovcu Elma Kaleb Mamić nepravomoćno osudila na tri godine zatvora. Pomalo je to neočekivani epilog sudske trakavice s obzirom da je za nekoliko dana (24. lipnja) trebala nastupiti zastara.

Naime, prema Kaznenom zakonu, ukoliko se donese nepravomoćna sudska presuda, rok zastare pomiče se za dvije godine. Sutkinja Kaleb Mamić je, očito, u zadnji čas prelomila preko koljena odlučivši zamijeniti branitelje optuženih, koji nisu dolazili na ročišta vrlo vjerovatno kako bi odugovlačenjem sudskom procesa nastupila zastara.

Umjesto branitelja optuženih imenovala je branitelje po službenoj dužnosti koji su se pojavili na ročištu i tako je mogla donijeti u najmanju ruku diskutabilnu presudu.

Unatoč diskutabilnoj presudi ovaj potez karlovačke sutkinje i članova Vijeća naišao je na nepodijeljenu podršku javnosti, barem ako je suditi po komentarima na facebooku nakon što je Lider objavio ove presude.

No još je zanimljivije da stručna javnost, barem onaj dio koji smo kontaktirali i čije mišljenje može odudarati od emotivno iznesenih stavova javnosti, nije uopće htjela javno komentirati ove presude.

Tek je jedan sveučilišni profesor rekao da je očito riječ o svjesnom propustu sutkinje čija će ‘presuda najvjerovatnije biti oborena na Vrhovnom sudu, ali je produženjem roka zastare na dvije godine ona postigla svoj cilj‘.

Šutnju stručne javnosti, koja često ima komentare za kontroverzne presude, zapravo tumačim kao podršku sutkinji i članovima Vijeća. Nije to samo zbog toga što su ton i osjetna, iako neizgovorena podrška pravnih stručnjaka tokom razgovora na to ukazivali, već su očito shvatili da se nije moglo drukčije boriti protiv rupa u zakonu koje se zloupotrebljavaju, nego pronaći također rupe u zakonu da bi se zloupotreba odugovlačenja spriječila.

Netko bi mogao reći da je u ovom slučaju pravda pobijedila pravo. Međutim, još smo daleko od toga. Naime, usudit ću se javno dati podršku sutkinji i članovima Vijeća za ovu presudu, ne zato što prejudiciram krivnju.

Upravo suprotno, iako imam svoje mišljenje o tome jesu li osuđenici krivi ili nisu, ovakva diskutabilna presuda zapravo daje još jednu šansu svima u postupku da se stvari konačno istjeraju na čistac i da se zaista utvrdi jesu li bivši članovi Uprave Karlovačke banke i vlasnik Zagreb drva krivi ili nisu. Dakle, da se tako izrazim, pravda nije dobila rat protiv prava, ali dobila je bitku. I to je velika stvar.

22. travanj 2024 15:04