Aktualno
StoryEditor

Pretrčao je cijeli SAD, preveslao Atlantik, a sada želi godinu dana života na ledenoj santi

15. Kolovoz 2017.

Alex Bellini Talijan je sa adresom u Oxfordu, Velikoj Britaniji. Do sada je pretrčao cijeli SAD, preveslao Atlantski ocean, a sada se sprema u čahuri za preživljavanje provesti godinu dana, negdje na Grenlandu. Zašto? Želi istražiti učinak globalnog zatopljenja na otapanje do jučer vječnog leda.

Bellinijev projekt zove se Adrift i cilj mu je provesti godinu dana života na plutajućem komadu leda.

>>>Neobično toplo vrijeme donijelo kišu na Antarktiku i ubrzalo otapanje leda

-Nisam strastveni zaljubljenik u Grenland, led me ne privlači, iako sam rođen u planinskom kraju. Razlog zbog kojeg ovo radim leži u želji da istražim, spoznam i razumijem kako se snaći u izazovnim situacijama, rekao je za IFLS.

https://www.youtube.com/watch?v=9tsGB3eICTc

Grenland je idealan za ovakve projekte, jer tamo se ledene ploče formiraju i raspadaju gotovo svakodnevno. Kapslu će postaviti na jednu takvu ledenu površinu u blizini naselja Ilulissat, na sjeverozapadnom dijelu Grenlanda.

>>>Ubrzava rast globalne razine mora

Osim toga, to je mjesto povoljno za slijetanje helikoptera, koji bi trebao dopremiti njegovu čahuru. Sve što sada čeka je odobrenje Danske, koja upravlja tim područjem. Ukoliko Danci odbiju njegovu molbu, morat će se preseliti negdje na sjever Kanade.

>>>Crne alge na površini Grenlanda najavljuju dizanje mora

Upravo će kanadska Obalna straža biti njegova glavna luka za komunikaciju, uz čiju će pomoć pronaći odgovarajuću santu leda. Jednom kada na santu postavi kapslu, započet će bilježiti sve promjene kao i smjer plutanja sante.

29. travanj 2024 11:06