Aktualno
StoryEditor

Primorac: Distinkcija između javnog i privatnog radi se u svemu, to je potrebno mijenjati

19. Studeni 2018.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca je danas održan okrugli stol na temu „Poticanje i razvoj gospodarstva kroz ulogu privatnog zdravstva u RH“ u organizaciji HUP-Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb.

Uvodni govor održala je predsjednica HUP-a, Gordana Deranja u kojem je naglasila neiskorišteni potencijal privatnog zdravstvenog sektora.

>>>Sindikati: Zdravstvo se pretvara u privatnu praksu koja nudi turističke i ugostiteljske usluge

- Uspjeh privatnog zdravstva moguć je jedino aktivnim sudjelovanjem u procesima kreiranja zdravstvenih politika i kvalitetnijeg reguliranja odnosa u djelatnosti. Privatni poduzetnici u zdravstvu investirali su i investiraju značajna sredstva u obrazovanje svojih zaposlenika, u vrhunsku, suvremenu opremu i prostor. Privatne zdravstvene ustanove i poduzetnici u zdravstvu i turizmu kao i ukupnom gospodarstvu mogu dati bitno veći doprinos ako nam to omogućite stvaranjem primjerenog okvira za poslovanje i što je osobito važno – za investicije, izjavila je Deranja.

Uvodno izlaganje održala je Jadranka Primorac, predsjednica HUP- Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb u kojem je predstavila analizu koju je HUP proveo u suradnji s Bisnodeom o statusu privatnog zdravstvenog sustava u RH od 2014. do 2017.

Održivost zdravstvenog sustava u vremenu brzog razvoja tehnologija, produženja životnog vijeka i drugih faktora ovisit će uvelike o sinergiji privatnog i zdravstvog sustava. Privatne zdravstvene ustanove imaju kontinuiran rast prihoda od 1,8 milijardi kuna u 2013. do 5 milijardi kuna koliko se očekuje u 2018. godini. Ukupan broj privatnih zdravstvenih ustanova u 2017. iznosio je 1239 ustanova. Također, imali su i kontinuirani rast broja zaposlenih u promatranim godinama s 5859 u 2014. godini na 7548 zaposlenih u 2017. U posljednje tri godine zabilježen je i značajan porast investicija u ovom sektoru – sa 100 na 300 milijuna kuna.

Privatne zdravstvene ustanove imaju multiplikativan utjecaj na sve sfere gospodarstva s time što privlače značajan broj turista, a također ove ustanove zapošljavaju velik broj visokoplaćenih profesionalaca i zadržavaju te visokoobrazovane i stručne kadrove u zemlji.

>>>Avberšek: Privatno zdravstvo ne može ući u javne ustanove, javno dobro nije na tržištu

Na panel diskusiji naziva „Poticanje i razvoj gospodarstva kroz ulogu privatnog zdravstva u Republici Hrvatskoj“ sudjelovali su prof.dr.sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva; Gari Cappelli, ministar turizma; zamjenik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak; Jadranka Primorac, predsjednica HUP- Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb i članica uprave Specijalne bolnice Sv. Katarina; prof.dr.sc. Nikica Gabrić, vlasnik i osnivač Specijalne bolnice Svjetlost, Ognjen Bagatin, vlasnik Poliklinike Bagatin i Davor Majetić, glavni direktor HUP- a.

- Osnova je sačuvati javno zdravstvo, dostupnost i kvalitetu javnog zdravstvenog sustava no to ne znači da ne postoji prostor i za privatni, a posebno s naglaskom na zdravstveni turizam, neiskorišteni potencijal kojeg treba iskoristiti, izjavio je Kujundžić.

Dok istovremeno svi pacijenti izdvajaju i do 15% za javno zdravstveno osiguranje, a koriste usluge privatnog zdravstva, postavlja se pitanje zašto ne postoji jača sinergija privatnog i zdravstvenog sustava, navela je Primorac.

- Usluga kod privatnika za državu je najjeftinija jer ne mora investirati ni u opremu, ni kadar ni bolovanja ni drugo. Kod nas se radi distinkcija između javnog i privatnog u svemu, a to je potrebno mijenjati, jer za pacijenta je najvažnije da dobije primjerenu i kvalitetnu uslugu. Potrebno je i dalje generirati uključivanje privatnog sektora u zdravstveni sustav, izjavila je predsjednica HUP- Udruge privatnih poliklinika.

Vlasnik Specijalne bolnice Svjetlost upozorio je na predugačke liste čekanja koje opterećuju javni sektor, predlažući da se oni koji čekaju duže od tri mjeseca usmjere u privatno zdravstvo.

- Nedostaje nam brzine, privatno zdravstvo je agilnije i moramo raditi zajedno. Potrebna nam je jedna osoba u Vladi koja će pokrenuti stvari i dati nam otvorene ruke da počnemo raditi dobre stvari, izjavio je vlasnik Poliklinike Bagatin.

Ne postoji u ovom trenutku nekakva tzv. sveta krava koju ne treba mijenjati i prilagoditi današnjem vremenu, a posebno kako bismo bili u korak s novim tehnologijama i brzim razvojem društvam rekao je pomoćnik ministra gospodarstva Novak, dok je glavni direktor HUP-a Majetić izrazio potrebu da se privatnim zdravstvenim ustanovama omogući da investiraju u razvoj i opremu kroz EU fondove i druge poticaje.

- Postavlja se pitanje zašto smo tretirani kao građani drugog reda i zašto ne možemo kupiti aparat koji nam je potreban kao što mogu poduzetnici u poljoprivredi? Radi se o poduzetničkom aspektu gdje se ne tretira sve poduzetnike u državi jednako, izjavio je Gabrić i dodao kako doktori odlaze iz zemlje zbog malih plaća.

Čekamo da se razriješi problematika sa Zakonom o ustanovama kako bi se privatne zdravstvene ustanove uključile u sektor turizma u potpunosti, jedino je što je na sve imao reći ministar Cappeli.

>>>Ministarstvo zdravstva: Neće doći do nestašice lijekova

Kako bi sustav funkcionirao potrebno je uskladiti Zakon o ustanovama i Zakona o trgovačkim društvima, kako privatne zdravstvene ustanove ne bi bile u neravnopravnom položaju, zaključeno je na panelu. Također, potrebno je uključivanje tih ustanova u strategiju Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstva turizma, kao i korištenje sredstava fondova EU, te privlačenje investicija i smanjivanje poreza.

Jedan je zahtjev i da se omogući poslovanje zdravstvenih ustanova po tržišnim principima pod jednakim uvjetima, bez obzira na vlasničku strukturu.

19. travanj 2024 01:58