Aktualno
StoryEditor

Priznajem: Kriv sam za masovno iseljavanje mladih iz Hrvatske

01. Listopad 2017.

Rijetko kad sam se, ljudski i novinarski, osjećao jadnije i krivlje nego ovog utorka, kad sam shvatio što sam sve radio i napravio ovih godina. Srećom, osječko-baranjski župan Ivan Anušić napokon mi je otvorio oči.

>>>Masovno iseljavanje kućnih ljubimaca u Đakovu

Odgovarajući na vijećnička pitanja o problemu iseljavanja, na sjednici Županijske skupštine rekao je da je glavni razlog iseljavanja gubitak nade u život na ovim prostorima jer se, uz godine nerada, ljudima koji žele ostati ovdje putem medija godinama šalje pogrešna poruka da u Hrvatskoj ništa ne valja i da je stanje katastrofalno.

>>>Anušić: Mediji imaju veliku ulogu u iseljavanju iz Hrvatske

Ocijenio je kako se percepcija o Hrvatskoj i njezinoj budućnosti mora početi mijenjati pozitivnim primjerima, radom na projektima koji će ljudima dati nadu da će se ovdje nešto dogoditi za nekoliko godina i da će ovdje imati budućnost. Župan smatra da ljudi moraju početi vjerovati u politiku, policiju i pravosuđe, u sve ono što državu čini državom, u čemu veliku ulogu imaju mediji u kojima, kako je ocijenio, ‘stalno dobivamo primjere kako je u inozemstvu sve super, a ovdje ništa ne valja’.

‘Trbuhom za kruhom’: Prošle godine u Njemačku odselilo 55.970 Hrvata

Priznajem – kriv sam:

  • Kriv sam jer je pomorac Mario Vujević iz Splita odlučio otići iz Hrvatske uz oproštajno pismo u kojem objašnjava da odlazi što dalje od fašizma i opće atmosfere straha. (Istina, ne osjećam se krivim što se on predomislio pa ipak ostaje.)
  • Kriv sam što, eto, bilježim da je savjetnik splitskoga gradonačelnika Krstulovića Opare Krešimir Budiša odgovorio Vujeviću: ‘Ne okreći se, sine, nećemo te ni zvati!’ i ‘Široko ti polje!’ (A mogao sam to i prešutjeti kad je već brzopleti HDZ-ovac brzo izbrisao taj status.)
  • Kriv sam jer se usuđujem sumnjati u politiku, policiju i pravosuđe i tek sad shvaćam da treba vjerovati tom svetom trojstvu koje aktivira ovrhu za svaku kunu duga za struju, ali žmiri nad milijardama za Agrokore.
  • Kriv sam jer je i moje defetističko pisanje pridonijelo padu BDP-a s 343 milijarde kuna u 2008. na 328 milijardi u 2014. Tek, neka župan Anušić bude milostiv jer ipak nisam kriv za svih tih 15 milijardi minusa.
  • Kriv sam jer mi je uopće palo na pamet napisati da se broj nezaposlenih od 2008. do 2014. više nego udvostručio – narastao je sa 149 tisuća na 327 tisuća.
  • Kriv sam jer nisam prešutio da je u istom razdoblju izgubljena 91 tisuća radnih mjesta…

Ima toga još, ali za Anušića je i to previše.

30. travanj 2024 03:46