Aktualno
StoryEditor

Profesor ekonomije: Američka vlada neovlašteno potrošila 21 bilijun dolara

17. Prosinac 2017.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=7CwpjIwwI9o

Mark Skidmore, profesor ekonomije sa Sveučilišta u Michiganu, napravio je istraživanje čija je objava izazvala pravu buru u američkoj javnosti. Naime, prema njegovim podacima američka vlada u razdoblju između 1998. i 2015. godine neovlašteno je potrošila 21 bilijun dolara, prenosi RT.

Proučavajući javno dostupne podatke na službenim stranicama američkog ministarstva obrane (DoD), urbanog razvoj (HUD) te izvješće Ureda Generalnog inspektora, stručnjak za javne financije Skidmore i njegov tim otkrili su kako su dva odjela američke savezne vlade neovlašteno potrošila pozamašnu svotu od 21 bilijun dolara. Budući da su navedeni dokumenti nestali s interneta ubrzo nakon što je najavljena revizija, čini se da profesorove brojke nisu pucanj u prazno.

>>> Trumpova administracija ‘prekrojila’ rječnik u zdravstvenim agencijama

Skidmorea je na istraživanje potaknula izjava bivše pomoćne tajnice HUD-a Catherine Austin Fitts da je Generalni inspektorat otkrio ‘vojnu‘ potrošnju od 6,5 bilijuna dolara koju DoD nije mogao opravdati. Kada je to čuo, profesor je smatrao kako je to preveliki iznos čak i za američku vojsku te je bio uvjeren kako se tajnica zabunila.

- Ponekad su potrebna određena usklađivanja jer ne postoje adekvatne transakcije pa bi ih revizija jednostavno umanjila. Najčešće se radi o manjim iznosima neovlaštenog trošenja. Što se tiče vojnog proračuna jedan posto takvih transakcija iznosio bi 1,2 milijardi dolara, pojasnio je Skidmore u intervjuu za USAWatchdog.com.

Međutim, otkrivši da tajnica nije pogriješila, profesor je okupio tim i proveo istraživanje zbog kojeg je američko ministarstvo obrane najavilo da će prvi put u svojoj povijesti provesti reviziju.

Skidmore nije želio nagađati na što su bilijuni potrošeni, ali smatra kako je njegovo otkriće pokazatelj da nešto istinski nije u redu s proračunskim procesima američke savezne vlade. - Takav nedostatak transparentnosti u potpunom je kontrastu s obaveznom autorizacijom trošenja kroz Kongres, zaključuje.

 

29. travanj 2024 08:04