Aktualno
StoryEditor

Proizvođačke cijene porasle deseti mjesec zaredom

13. Studeni 2017.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu su u Hrvatskoj porasle za 1,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pa je nastavljen njihov rast na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Službena statistika pokazuje i da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu u odnosu na rujan porasle za 0,3 posto.

>>>DZS potvrdio rast potrošnje u rujnu za 4,3 posto

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u listopadu u odnosu na rujan bile više za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini više za 0,6 posto.

Proizvođačke su cijene na domaćem tržištu na mjesečnoj razini u listopadu bile više za 0,3 posto, kao i na inozemnim tržištima. Na godišnjoj su razini cijene na domaćem tržištu porasle za 1,3 posto, a na inozemnom tržištu više su za 0,8 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupama, u listopadu u usporedbi sa rujnom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u energiji za 0,5 posto, netrajnim proizvodima za široku potrošnju 0,2 posto, kapitalnim proizvodima za 0,1 posto,  trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,2 posto i u intermedijarnim proizvodima za 0,3 posto.

>>>Izvoz u prvih osam mjeseci veći 14,6 posto, uvoz 11,3 posto

U usporedbi s listopadom prošle godine proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u energiji za 2,6 posto, netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,7 posto, kapitalnim proizvodima za 0,1 posto, intermedijarnim proizvodima za 1 posto, a pale trajnim proizvodima za široku potrošnju, za 1,6 posto.

- I tijekom nadolazećih mjeseci očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta proizvođačkih cijena. Uz postupni oporavak potražnje, očekujemo da bi prosječan rast proizvođačkih cijena u ovoj godini mogao biti na razini od 2,2 posto, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

20. travanj 2024 15:42