Aktualno
StoryEditor

Proizvodnja u industriji eurozone pala prvi puta od početka pandemije

01. Srpanj 2022.
čeličana metalska industrija

Proizvodnja u industriji eurozone pala je u lipnju prvi puta od početka pandemije koronavirusa budući da su kupce zabrinule visoke cijene i pogoršani izgledi za gospodarstvo, pokazalo je u petak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone pao je u lipnju za 2,5 bodova u odnosu na svibanj, kliznuvši na 52,1 bod, najnižu razinu od kolovoza 2020. godine, objavio je S&P Global.

Indeks koji mjeri proizvodnju pao je za dva boda, na 49,3 boda, najnižu razinu u dvije godine. Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti.

- Industrija u eurozoni promijenila je trend u lipnju i krenula silaznom putanjom, budući da se proizvodnja smanjila prvi puta u dvije godine pod utjecajem sve oštrijeg pada potražnje. Potražnja sada slabi, a kompanije izvješćuju da kupci troše sve opreznije zbog rasta cijena i neizvjesnih izgleda za gospodarstvo -  rekao je glavni poslovni ekonomist Chris Williamson

Indeks novih narudžbi spustio se tako još dublje ispod granice od 50 bodova, na 45,2 boda, najnižu razinu od svibnja 2020.

Pokazatelji koji signaliziraju trendove u predstojećem razdoblju skiciraju sumornu sliku, pa su tako zalihe sirovina i neprodanih proizvoda porasle zbog neočekivano skromne proizvodnje i prodaje. Kompanije su se zato okrenule realizaciji starih narudžbi.

- Čini se da će se pad produbiti u narednim mjesecima - zaključuje Williamson.

05. veljača 2023 08:51