Aktualno
StoryEditor

Projekt razminiranja vrijedan 4,6 milijuna eura osigurat će nove poljoprivredne površine

04. Srpanj 2017.

Na predstavljanju projekta razminiranja uz granicu s BiH u Sisačko-moslavačkoj županiji, vrijednog gotovo 4,6 milijuna eura, u utorak je u Dvoru istaknuto da će to pridonijeti sigurnosti ljudi, učinkovitijem nadzoru državne granice i osiguravanju novih poljoprivrednih površina i drvne mase.

>>>Kako EU financira razminiravanje Hrvatske?

Nakon što su Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU i Hrvatski centar za razminiranje potpisali dva ugovora o nepovratnim financijskim sredstvima za razminiranje područja uz granicu s BiH u Sisačko-moslavačkoj županiji, ti su programi i projekti predstavljeni na uvodnoj konferenciji u Dvoru na kojoj je bio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Projekt vrijedan 4.567.059 eura sufinanciran je iz EU u sklopu programa IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2012. godinu u iznosu od 3.882.000 eura, a obuhvaća 3.867.463 četvorna metra minski sumnjivog područja na 22 polja uz rijeku Unu. Sisačko-moslavačka županija ima 75,2 četvorna kilometra minski sumnjivog područja, koje se proteže kroz 10 gradova i općina. Projekt obuhvaća dva zasebna projekta razminiranja na području te županije kojima će se razminirati šume i putovi uz državnu granicu, ukupne površine 3,9 četvornih kilometara. Projekt je 85 posto financiran novcem iz EU, a  ostalo financira Republika Hrvatska.

>>>Za razminiranje mjesečno potrebno 40 milijuna kuna

Na predstavljanju projekta istaknuto je kako su brzom i uzornom suradnjom svih uključenih institucija pravodobno iskorištena raspoloživa financijska sredstva. "Pokazalo se kako se u vrlo kratkom vremenu može pronaći način za korištenje financijskih sredstava. Da oni nisu bili sposobni, taj bi novac propao. Program razminiranja je bitan i za Ministarstvo poljoprivrede, ali primarno za Sisačko-moslavačku županiju i deset njezinih gradova i općina jer su velika poljoprivredna i šumska područja još pod minama", rekao je prilikom predstavljanja ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Istaknuo je da se razminiranjem, osim sigurnosti ljudi, osiguravaju i nove poljoprivredne površine i drvna masa te daljnji razvoj hrvatske poljoprivrede.

"Zbog toga će naše ministarstvo iduće godine više nego udvostručiti iznos za razminiranje. Ove smo godine izdvojili pedesetak milijuna, a na godinu planiramo više od sto milijuna", najavio je ministar Tolušić. Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut istaknuo je kako je razminiranje 15 kilometara dugoga graničnog područja uz rijeku Unu posebno važno za učinkovitiji nadzor državne granice te veću sigurnost graničnih policajaca. Time Hrvatska ostvaruje schengenske standarde na vanjskim granicama EU, a projekt je, bude li potrebno, prilagođen i nadzoru tzv. balkanske rute. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić upozorio je da je u toj županiji, koja je uz Ličko-senjsku najzagađenija minama, još oko 75 četvornih kilometara pod minama. Već iduće godine sve će poljoprivredne površine biti razminirane, rekao je te izrazio zadovoljstvo što nakon 2012. godine na području te županije nije bilo žrtava.

Obnašatelj dužnosti ravnatelja HCR-a Ante Brkljačić najavio je da će na projektu biti angažirano 26 tvrtaka i oko 200 pirotehničara te će posao biti završen do kraja godine. Od 1998. godine do sada EU je s 96 milijuna eura kroz različite programe financirao razminiranje u Hrvatskoj, a takav oblik financiranja nastavit će se i idućih godina kroz europske strukturne i investicijske fondove. Na konferenciji je o dva najnovija projekta detaljnije govorila njihova voditeljica Gabrijela Subašić. Nakon uvodne konferencije, novinari su ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zamolili za komentar u vezi s prosvjedom poljoprivrednika protiv uvoznih lobija i prekomjernog uvoza poljoprivrednih proizvoda. "Nažalost, u osam mjeseci ova Vlada ne može promijeniti ono što 20 godina nije funkcioniralo, a i oni koji sada prozivaju su bili dio te priče i ništa nisu učinili, što je njihova sramota", odgovorio je ministar Tolušić te podsjetio da je zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi upućen u saborsku proceduru.

"Doneseno je niz pravilnika i mislim, ako netko nastoji propagirati hrvatske poljoprivredne proizvode i govoriti o njihovoj kvaliteti, to je Ministarstvo poljoprivrede. Domaći i strani trgovački lanci ipak mogu biti korektniji prema domaćim proizvođačima", istaknuo je te dodao kako je činjenica da, nažalost, mnogo toga ne proizvodimo dovoljno za svoje potrebe, pa smo u jednom dijelu osuđeni na uvoz dok ne povećamo svoju proizvodnju.

Ministar Tolušić je rekao kako ga veseli što je udvostručen izvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda na područje EU, što znači da je naša kvaliteta prepoznata. "Zato vjerujem da ćemo i ubuduće povećavati izvoz i smanjivati uvoz", poručio je.

19. travanj 2024 12:49