Aktualno
StoryEditor

Projektom NEWLIGHT osigurano 20 milijuna eura za modernizaciju javne rasvjete

16. Ožujak 2017.

Krajem 2015. godine Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija zajedničkim snagama uputile su se u projekt modernizacije javne rasvjete pod nazivom NEWLIGHT težak 20 milijuna eura.

Ovakav projekt je prvi u Hrvatskoj i treći u Europskoj uniji, a odnosi se na rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg sustava javne rasvjete u 57 gradova i općina na području dviju županija.

>>>Zagrebačka županija: Za e-punionice i pametne klupe 900.000 kuna

Na današnjoj konferenciji za novinare o projektu su govorili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac.

- Analize govore o tome da ćemo samo na prostoru Zagrebačke županije uštedjeti 6.4 GWH energije, što je onoliko koliko godišnje potroši 1300 prosječnih kućanstava, odnosno 5.4 milijuna kuna uštede, rekao je Kožić.

Dosadašnjim analizama utvrđeno je kako će se, osim uštede, smanjiti emisija CO2 od 1800 tona godišnje.

Ukupna vrijednost pripremnih aktivnosti projekta iznosi 790 tisuća eura, a za financiranje provedbe iz programa financijske pomoći ELENA (European Local Energy Assistance), od Europske investicijske banke (EIB) osigurano je 90 posto potrebnih sredstava bespovratne pomoći za provedbu pripremnih aktivnosti projekta, dok su preostalih 10 posto osigurale Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija.

Kolar je naglasio kako je ovo specifičan i jedinstven projekt u Hrvatskoj, a u čitavoj EU postoji samo par sličnih projekata.

-Projekt smo u listopadu 2016. godine predstavili u Briselu, u Odboru regija Europske unije, pred 250 zainteresiranih sudionika i zapravo je taj naš projekt prepoznat kao ogledni primjer agregiranja malih projekata u velike projekte. Ovo je i primjer kako bi se to moglo raditi na području čitave EU, ne samo između dvije regije unutar jedne države, nego čak unutar regija u dvije različite države, što prije svega može biti prekogranična suradnja, kazao je Kolar.

>>>Corina Cretu o povlačenju sredstava iz EU fondova: Hrvatska je jedna od zemalja koje su uvele dodatne propise i procedure

Rezultati premašili očekivanja

Trajanje projekta iznosi 36 mjeseci, a danas je on na svojoj polovici, dok se u narednih 18 mjeseci očekuje kompletiranje investicije do razine od 20 milijuna eura.

U izradi koncepta sudjelovala je neformalna radna skupina sastavljena od stručnjaka MRRFEU, HBOR-a, AIK-a, FZOEU, a potporu je pružila i ministrica Gabrijela Žalac.

- Rezultati su i više nego ohrabrujući i bolji nego što smo očekivali. Do danas je investirano više od 1.1 milijun eura u rekonstrukciju javne rasvjete. Dinamika provedbe projekta je bolja od očekivane i mi smo jako zadovoljni s ovim razvojem situacije, istaknuo je Domac.

Projekt će, također, biti predstavljen 6. travnja u Dublinu na Danu energetske učinkovitosti Republike Irske, a u tijeku je razvoj načina kako to znanje prodati kolegama u Irskoj, rečeno je na konferenciji.

 

20. travanj 2024 11:40