Aktualno
StoryEditor

Prosječna plaća za mandata ove Vlade porasla za 710 kuna - premijer

26. Srpanj 2018.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je istaknuo da je za mandata njegove Vlade prosječna plaća narasla za 710 kuna, na više od 6.350 kuna, a da su veliki iskoraci napravljeni i po pitanju zaposlenosti i nezaposlenosti.

Osvrnuvši se na početku sjednice Vlade na najnovije makroekonomske pokazatelje, Plenković je istaknuo da je, od kada je njegova Vlada preuzela dužnost, prosječna plaća porasla za 710 kuna. „Dakle, od listopada 2016. do danas prosječna neto plaća je viša za 710 kuna”, izjavio je Plenković.

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 6.352 kune, što je 1,7 posto više nego mjesec dana prije i 3,4 posto više nego godinu dana prije, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS).

„Znači da smo tu ostvarili velike iskorake”, ocijenio je Plenković, osvrnuvši se i na najnovije podatke o nezaposlenosti.

>>> Plenković: Proračun za regionalni razvoj bit će povećan za 22 posto

Registrirana stopa nezaposlenosti u lipnju je iznosila 8,8 posto, a trenutno je u zemlji nezaposleno 136.889 ljudi.

„To je jedan od najnižih apsolutnih brojeva vjerojatno od 1990., ako se ne varam, što se više nego jasno vidi u turističkoj sezoni, gdje su brojni poslodavci u potrazi za radnicima različitih profila”, rekao je Plenković.

Najavio je da će u pripremi iduće sezone morati pravovremeno i s poslodavcima i sa sindikatima vidjeti najbolje načine da se riješi taj problem na tržištu rada te da se eventualno i ranije vidi koje su kvote potrebne za strane radnike.

Stopa nezaposlenosti rekordno niska

U srijedu je DZS objavio da je u lipnju u Hrvatskoj bilo nešto više od 1,43 milijuna zaposlenih, što je za 24.576 osoba ili 1,7 posto više nego mjesec dana prije, dok je stopa nezaposlenosti pala na rekordno nisku razinu od 8,8 posto.

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju, pak, da je na kraju lipnja bilo 138.383 nezaposlenih, što je oko 3.513 osoba ili 2,5 posto manje nego mjesec dana prije.

>>> Broj zaposlenih porastao za 24,5 tisuća, stopa nezaposlenosti rekordnih 8,8 posto

„U lipnju je stopa registrirane nezaposlenosti po prvi puta skliznula ispod 9 posto i time se našla na povijesno najnižoj razini što je u skladu sa sezonskim kretanjima na tržištu rada”, poručili su analitičari Raiffeisenbank Austria u četvrtak u osvrtu na izvješće DZS-a.

To je, dodaju, peti mjesec zaredom kako stopa nezaposlenosti pada.

„Pritom je smanjenje stope nezaposlenosti prvenstveno rezultat smanjenja broja nezaposlenih na najnižu zabilježenu razinu, 138.383, što predstavlja pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini”, navode analitičari RBA.

24. srpanj 2024 08:20