Aktualno
StoryEditor

Prsten: 27. lipnja forum o stvaranju poticajnog poslovnog okruženja između Hrvatske i BiH

19. Lipanj 2017.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Poslovni forum Udruge bosanskih Hrvata (UBH) Prsten održat će se 27. lipnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), koja je i suorganizator ovog poslovnog skupa, u organizaciji Udruge Prsten i pod pokroviteljstvom predsjednice RH.

Na skupu će govoriti političari i gospodarstvenici, što predsjednik Udruge Prsten, Mijo Marić, smatra jako važnim, jer je upravo njihovo zajedničko djelovanje presudno za funkcioniranje društva i boljitak čovjeka.

Na forumu će se razgovarati o stvaranju poticajnog poslovnog okruženja, pokušati odgovoriti na pitanja kako unaprijediti institucionalni okvir i prevladati postojeće zapreke u izgradnji konkurentnosti u jugoistočnoj Europi. Naime, stvaranje poticajnog poslovnog okruženja važno je za poduzeća koja žele prosperirati na tržištima, pribaviti dodatni kapital, ostvarivati prednost i opstati u svijetu sve većih konkurentskih izazova, te stimulirati investiranje u privatni sektor, privući inozemna ulaganja i stvarati kontekst gospodarskog rasta.

Na skupu će uz govor ministrice gospodarstva Martine Dalić, predavanja održati poznati član Prstena, profesor Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić, profesor Pravnog fakulteta Mladen Vedriš i savjetnik predsjednice RH Marko Jurčić. Na zanimljivom panelu sudjelovat će i predsjednik HGK Luka Burilović, te poduzetnici, članovi Prstena, Marko Pipunić, Žito Osijek, Svjetlan Stanić, Stanić Grupa, Pavo Zubak, AZ grupa, mr. sc. Ante Mandić, IN2, te Krunoslav Kapetanović iz Vile Kapetanović.

Bolji uvjeti za život

Predsjednik Prstena Mijo Marić ističe kako politika ima uvjete, a gospodarstvenici ideje i potencijal za zajednički cilj, a to su bolji uvjeti za život.

- Mi u Prstenu sebe doživljavamo kao most između Hrvatske i BiH, a prilike kao što je ovaj poslovni forum, vidimo kao mogućnost za razmjenu između dvije države: Hrvatska je u EU i to je prednost, a BiH joj je ipak najbliža država s kojom joj je interes poslovati. Ne treba smetnuti s uma da je kataklizmička ratna događanja koja su iza nas najbolje prevladati stvaralaštvom i aktivnošću, a u Prstenu ima mjesta za sve pozitivne ideje – kaže predsjednik udruge.

Ciljevi poslovnog foruma Prstena su identificirati ključne elemente za unapređenje poticajnog poduzetničkog okruženja s naglaskom na Hrvatsku i BiH, upozoriti na slabosti postojećih zakonskih rješenja i posljedice na poslovanje, ukazati na mogućnosti unapređenja sustava, istaknuti mogući razvoj poslovnih poveznica između Hrvatske i BiH, te predstaviti nova rješenja i zahtjeve na razini ekonomskih i drugih politika.

19. travanj 2024 06:27