Aktualno
StoryEditor

Prvi put u 20 godina zabilježen pad prodaje alkohola

16. Svibanj 2016.

Tvrtka za istraživanje tržišta Euromonitor javlja da je prošle godine zabilježen prvi pad prodaje alkohola na globalnoj razini od 2001. godine otkad bilježi rezultate.

- Štoviše, vjerojatno biste morali ići unazad do Azijske financijske krize u kasnim 1990-ima da bi pronašli posljednji pad u globalnoj potrošnji – rekao je analitičar Euromonitora Spiros Malandrakis.

Iako je prodaja u dolarima porasla za oko 2 posto u 2015., ukupna količina konzumiranog alkohola je pala za 0.7 posto.

Pad potrošnje je najočitiji u zemljama u razvoju, pa je ona u Brazilu pala za 2.5, a na istoku Europe za 4.9 posto. U Kini, koja je prema pisanju CNN-a daleko najveći potrošač alkoholnih pića, potrošnja se prošle godine srozala za 3.5 posto, naizgled u skladu s usporavanjem tamošnje ekonomije.

Industrija alkohola je generalno prihvaćena kao sigurna za investicije jer ljudi piju u dobrim i lošim vremenima, ali je globalna recesija izmijenila i taj trend.

- Pokazalo se da priča o beskonačnom rastu koja je jednom postojala nije toliko beskrajna – komentirao je za CNNMoney Malandrakis.

Od pića, prošle godine su najmanju prođu imali rum i votka, dok je porasla popularnost engleskog gina, irskog i japanskog whiskyja te crnog piva.

19. travanj 2024 03:07