Aktualno
StoryEditor

Psiholozi otkrili pozitivnu korelaciju između sanjarenja, inteligencije i kreativnosti

28. Listopad 2017.

Tim psihologa otkrio je pozitivnu korelaciju između osoba koje imaju tendenciju maštanja i njihove inteligencije i kreativnosti, javlja Science Alert. Pojedini ljudi imaju problema s fokusiranjem i sanjarenjem, a uzrok problema, smatraju znanstvenici, leži u velikom kapacitetu njihovog mozga, koji kada se ne koristi mora pronaći način za okupaciju.

Psiholozi su ispitivali moždane obrasce 112 sudionika studije koji su bili priključeni na magnetsku rezonancu, tijekom čega nisu radili ništa, već su samo trebali gledati fiksnu točku 5 minuta.

>>>Istraživanje: Liderice ‘škrtije’ od lidera u dijeljenju nagrada sa suradnicima

Svi sudionici su morali ispuniti upitnik o sanjarenju, a nakon što su znanstvenici otkrili kako njihov mozak radi, ispitali su izvršne funkcije, inteligenciju i kreativnost.

Sudionici koji su izjavili kako često sanjare, imali su bolje rezultate na testovima inteligencije i kreativnosti od onih koji nemaju naviku sanjariti. Prethodna istraživanja su dokazala da lutanje uma može imati štetan učinak kada je u pitanju rješavanje zadataka kao što su čitanje s razumijevanjem i proučavanje akademskih tekstova, što može smanjiti kortikalnu analizu vanjskih događaja.

>>>‘Nocebo efekt’: Skuplji placebo, teže nuspojave

S druge strane, novija istraživanja su dokazala da lutanje uma može biti dobra stvar, pa tako primjerice može pomoći kreativnom rješavanju problema, a može biti i korisno prilikom budućeg planiranja.

Iako je veličina uzorka u ovom istraživanju bila poprilično mala, tim znanstvenika vjeruje kako ovo otkriće otvara mogućnost za daljnja istraživanja  sanjarenja, pomoću kojih bi mogli razlučiti kada sanjarenje predstavlja problem, a kada je ono poželjno.

26. travanj 2024 23:00