Aktualno
StoryEditor

Putin protiv GMO-a: Rusija će postati najveći svjetski izvoznik ‘ekološki čiste i kvalitetne hrane‘

08. Kolovoz 2017.

Rusija, koja je u velikoj mjeri protiv genetički modificirane hrane (GMO) i aktivno suzbijaju njenu proizvodnju, želi postati najveći svjetski izvoznik ekološke hrane.

U govoru ruskom parlamentu prošlog tjedna, predsjednik Vladimir Putin najavio je svoju namjeru da Rusiju pretvori u najvećeg svjetskog dobavljača "ekološki čiste i kvalitetne hrane" te je kritizirao proizvodnju GMO hrane u zapadnim zemljama.

>>>Rusija: Nove sankcije potvrdile ‘iznimnu agresiju SAD-a u vanjskoj politici’

- Rusija je u stanju postati najveći svjetski dobavljač zdrave, ekološki čiste i kvalitetne hrane koju su zapadni proizvođači zanemarili, posebice s obzirom na činjenicu da potražnja za takvim proizvodima na svjetskom tržištu stalno raste, kazao je Putin.

Putin je također rekao da se u posljednjem desetljeću Rusija odmaknula od uvoza polovice svoje hrane i postala neto izvoznik. Putin tvrdi da sada dobivaju više novca od prodaje hrane nego od prodaje oružja i goriva.

- Prije deset godina uvezli smo gotovo polovicu hrane iz inozemstva i bili su ovisni o uvozu, a Rusija je među izvoznicima, a prošle godine ruski je izvoz poljoprivrednih proizvoda iznosio gotovo 20 milijardi dolara, što je četvrtina više od prihoda od prodaje oružja, ili trećina prihoda od izvoza plina, kazao je.

>>>VIDEO: Rusija se uključila u utrku razvoja pametnog naoružanja

Ruski predsjednik također želi da zemlja bude potpuno samodostatna u proizvodnji hrane za manje od pet godina.

- Do 2020. godine, moramo moći osigurati svu hranu, rekao je.

- Moramo uzgajati milijune jutara koji su sada prazni, nastavio je ruski predsjednik.

Putin je predložio i oduzimanje neiskorištenih poljoprivrednih površina i njihovu prodaju novim vlasnicima koji su spremni za obradu.

26. travanj 2024 05:21