Aktualno
StoryEditor

Putujete li zrakoplovom, policija će znati sve o vama

17. Prosinac 2017.

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je u javnu raspravu zakon o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprečavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela. Kad taj zakon stupi na snagu, aviokompanije će MUP-ovoj jedinici za informacije o putnicima morati slati sve podatke koje su prikupili o svojim putnicima, piše Večernji.

>>> Drugi prototip kineskog putničkog zrakoplova C919 na probnom letu

To će uključivati podatke kao što su datum rezervacije, datum izdavanja karte, predviđeni datumi putovanja, imena putnika, adresa, telefonski broj, adresa e-pošte, svi podaci o načinu plaćanja, uključujući adresu za slanje računa, cjeloviti plan puta. Tim podacima policija će raspolagati najkasnije 24 sata prije polijetanja zrakoplova, a dodatni paket podataka aviokompanije morat će poslati i odmah po ukrcaju putnika u zrakoplov. U slučaju obrazloženog zahtjeva domaćih i stranih nadležnih tijela informacije će i njima biti dane na uvid.

>>> Jung Sky: Hrvatska dobro pozicionirana kao avio destinacija

Takvo prosljeđivanje informacija sukladno je direktivi EU. Sve su to mjere predstrožnost s obzirom na to da raste međunarodna raširenost organiziranog kriminala, a pritom su međunarodna putovanja često dio provođenja terorističkih aktivnosti.

Podaci o putnicima čuvat će se pet godina, s time da će šest mjeseci nakon prijenosa podataka oni biti depersonalizirani.

25. travanj 2024 11:29