Aktualno
StoryEditor

Racionalno s poreznim dugovima i klikovima

23. Travanj 2017.

Dragi čitatelji, imam čast izvijestiti vas da se dio državne administracije napokon počeo ponašati tržišno. Pohvale idu ministru financija Zdravku Mariću.On je najzaslužniji što se lista poreznih dužnika od Nove godine više ne osvježava četiri puta na godinu, nego samo jednom, svakog 31. listopada. Tako nas je u tišini, u sklopu porezne reforme, poštedio nepotrebnog nerviranja s ‘listom srama’ koju je prema starom Poreznom zakonu trebao objaviti 31. siječnja.

A Porezna uprava na novinarsko pitanje dala je antologijski odgovor –smanjen je interes javnosti.

Kad je objavljena u kolovozu 2012., zabilježeno je 948.186 pristupa stranici, a lanjskog kolovoza samo 35.523. Poreznici su još naveli kako je ‘zamijećeno da se podaci u bitnom ne mijenjaju’.

>>> Porezna uprava podsjeća ‘paušaliste’ na obvezu izdavanja fiskaliziranih računa od srpnja

Sad tek vidim koji sam naivac. Bio sam uvjeren da se crna lista objavljuje zato da platiš porez prije nego dođeš na nju, a ne zato da njome Ministarstvo financija bilda broj klikova na svojoj stranici. Slijedom toga, možemo očekivati drastično uskraćivanje niza drugih podataka, svih koji imaju manje od 35.523 klika na mjesec. Sva je sreća što cijela ta priča nema veze s najvećim poreznim dužnicima, pa ni s Agrokorovim kompanijama, nego je plod striktnog tržišnog opredjeljenja ministra financija.

26. travanj 2024 19:20