Aktualno
StoryEditor

Računovođe protiv Pravilnika: Poreznici nam ne smiju plijeniti računala kako se sjete!

04. Veljača 2019.

- Čitao sam nacrt Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. Pročitao dvije stranice i ugasio računalo, kaže nam Danko Sučević, konzultant i suvlasnik Inforkorpa.

- Uzrujao sam se i nisam više mogao čitati. Naime, u Općem poreznom zakonu (članak 9) stoji da su sudionici porezno-pravnog odnosa dužni postupati u dobroj vjeri. Postupanje u dobroj vjeri znači savjesno i pošteno postupanje u skladu sa zakonom, kaže Sučević.

I onda je pročitao članak 2. nacrta Pravilnika, koji je trenutno na javnom savjetovanju: ‘Porezno tijelo postupa u dobroj vjeri na način da poreznog obveznika obavještava o njegovim pravima i obvezama u poreznim postupcima koji se vode pred poreznim tijelom.‘

- Dobroj vjeri? Kojoj dobroj vjeri? - pita se Sučević.

>>>Kristina Ercegović: Poručujem ministru financija da prestane mlatiti mrtvoga konja

Ovaj porezni pravilnik izazvao je žestoke reakcije. U komentarima na e-savjetovanju sve je veća paljba po Ministru financija Zdravku Mariću i cijelom Ministarstvu financija.

[caption id="attachment_368664" align="aligncenter" width="744"] Zdravko Marić, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Računovodstvena zajednica posebno se obrušila na članak 28., koji propisuje da su porezni obveznici i osobe koje za njih vode porezne knjige, dužni na zahtjev poreznog tijela predati računalo na kojem se nalaze podaci koji utječu na utvrđivanje porezne osnovice u svrhu izuzimanja, popisivanja i zapljene računala. Izdvajamo neke od komentara računovođa:

- Čitam i ne vjerujem!!! Znači knjigovodstvenom servisu s npr. 30 klijenata, vi ćete zaplijeniti računalo zbog jednog. Moje je pitanje što da radim s ostalih 29????

- Što to znači da netko može doći i uzeti računalo radi jednog klijenta i onemogućiti nam daljnji rad do ne znam kada?

- Uzeti računalo? A ako radite u cloudu? I na računalu nema ništa???? Ma tko piše ove zakone????

- Zapljena računala bez sudskog naloga, samo na zahtjev Porezne?!

- Čl. 28. st. 1. je skandalozan. Predati računalo bez ikakvih jamstava o tome na koji rok, zbog kojih razloga, s kojim povodom, s kojim jamstvima će Porezna uprava "prčkati" po računalima, što ako se izgube podatci, što ako se ošteti računalo. Takve odredbe nisu u skladu s temeljnim propisima. Jednog dana treba očekivati da se pljenidba ne propiše čak ni Pravilnikom nego da to bude neposrednom odlukom ravnatelja poreznog tijela ili u posebnim slučajevima poreznog referenta. Idete u zapljenu i u Njemačku, Irska je malo daleko?

- Zapljena računala bez sudskog naloga, bez specificiranog slučaja u kojem je to nužno, bez navedenog roka u kojem se računalo mora vratiti, bez jamstva za očuvanje računala i samih podataka na njemu je prestrašno i pročitati, a kamoli zamisliti. U današnje vrijeme je vrlo lako na licu mjesta napraviti kopiju diska, a ne uzimati sredstvo rada računovodstvenom uredu zbog jednog klijenta, a što je s obvezama prema drugim klijentima ? Nemam riječi...

- Ponoviti ću samo dvije riječi: sudski nalog i cloud. Ne govorimo o 22. stoljeću. U Cloudu se radi SADA! A gdje su podaci, to ne zna niti onaj tko ima ogromne "farme servera" po cijelom svijetu i robotiziranu zamjenu neispravnih diskova. Netko tko je pisao ovaj prijedlog treba ozbiljno IT opismenjavanje.

- Poštovani, u redu je omogućiti pristup podacima na zahtjev, čak i doći u nečiji prostor i pregledati računalo, ali nije u redu oduzimati računalo ljudima koji pomoću njega zarađuju za sebe i za državu. Za tako nešto potreban je sudski nalog.

- Oduzimanje računala koje može biti sredstvo za rad, ugrožava mogućnost poduzetnika da obavljaju svoj posao. Pri tome nije određen rok unutar kojega bi takvo računalo bilo vraćeno. Dakle porezna uprava može zaplijeniti sva računala i držati ih kod sebe 6 mjeseci te ih vratiti bez da je išta utvrdila, a u međuvremenu firma propadne jer nije mogla obavljati posao bez podataka. Dajte se malo dovedite u realnost, želi te li vi baš sve uništiti u ovoj zemlji.

Unatoč velikom ogorčenju, računovodstveni stručnjaci u raspravi su bili i konstruktivni. Navodili su i konkretne promjene koje bi trebalo poduzeti. Eto nekih prijedloga:

  • kopiranje potrebnih podataka umjesto zapljene računala
  • obveza čuvanja tajnosti podataka koji su kopirani, te obveza praćenja tko je sve imao pristup podacima
  • obvezan sudski nalog za zapljenu računala uz precizno definiranje razloga kad je to neophodno
  • definiran rok unutar kojega se računalo mora vratiti, tako da ne ugrožava bitno poduzetnika u radu
  • odgovornost porezne uprave u slučaju oštećenja ili gubitka podataka
  • definiranje postupka za uvid na podatke koji u cloudu

Sudionici e-savjetovanja nisu se zadržali samo na članku 28, nego su ‘derali‘ i cijeli Pravilnik:

- Čitam nebuloze već duže vrijeme i pitam se da li ovakve prijedloge daju glavni likovi iz animiranog filma ‘A je to‘?!!!

- Nakon dugogodišnje prakse vođenja knjigovodstvenog servisa ne mogu a da se ne pitam "ma ljudi, je li to moguće?"...nakon ukidanja Zakona o certificiranju računovođa, predlaže se apsurdni zakon koji ne vodi u rasterećenje poduzetništva, nego u bijeg što dalje od lijepe nam naše! Ne želim komentirati pojedine članke jer sam zgrožena apsurdima u cjelini i pitam se kako dalje?!

- Kad kao porezni obveznik i računovođa pomislim da ne može gore, vi se potrudite, nadmašite sebe i donesete ovakav nacrt Pravilnika. Iskreno, za početak bi me radovalo da upoznam osobu ili osobe koje su se potrudile sastaviti ovakav dokument, da im od srca čestitam na činjenici što uspijevaju nagomilane apsurde, nelogičnosti i abnormalno kompliciranu administraciju ove zemlje podići za još nekoliko stepenica naviše... Jer to je prava virtuoznost!... Pišem ovo kao opći komentar jer je besmisleno uopće upustiti se u komentiranje pojedinačnih članaka, pošto je kompletan nacrt krajnje nakaradan.

- Računovodstvenu struku ste sveli na cirkus. Donosite zakone koje ni sami ne znate protumačiti, a onda nam naplaćujete obvezujuća mišljenja. Već smo se svi pogubili u šumama vaših mišljenja, podmišljenja, pravilnika, tumačenja i obrazloženja tumačenja... Propisujete i pravo izuzimanja računala radi kontrole i nadzora. Kako zamišljate da računovodstveni servis može obavljati posao za ostale svoje klijente ako nam odnesete računalo na kojem radimo?

- Drago ministarstvo, moj je prijedlog da nama računovođama što prije uvedete obvezu čipiranja, tako da pri ulasku u službene prostorije Porezne uprave odmah očitate koliko smo puta pogriješili i ispravljali krivo knjižene lipe na dugovnoj i potražnoj strani...

Kompletnu raspravu o nacrtu Pravilnika o provedbi općeg poreznog zakona, koja je otvorena do 25. veljače, možete pratiti, ili se u nju uključiti, na https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=10094

 

28. travanj 2024 23:01