Aktualno
StoryEditor

Ramljak: Ne iznenađuje me odluka beogradskog suda o neprihvaćanju lex Agrokora

31. Kolovoz 2017.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak kazao je u četvrtak nakon sastanka u Vladi da ga nije iznenadila odluka suda u Beogradu koji je odbio zahtjev da poduzeća iz koncerna Agrokor koja posluju u Srbiji dođu u nadležnost tzv. lex Agrokora.

>>>Sberbank kao svjedoke protiv Agrokora želi Dalić i Ramljaka

Ramljak je na pitanje novinara kazao da Srbija još uvijek nije članica Europske unije, pa su stoga ‘njihove odluke, njihove odluke‘. Pritom, smatra da takva odluka neće potaknuti i druge zemlje da naprave isto.

Sud u Beogradu odbio je zahtjev privremenog upravitelja Agrokora da poduzeća koju posluju u sklopu koncerna u Srbiji, prijeđu pod nadležnost lex Agrokora, pišu jutros mediji u Srbiji.

Na upit što bi to moglo značiti za poslovanje Agrokora i njegovo restrukturiranje, s obzirom da bi tamošnji vjerovnici mogli biti puno oštriji od onih koji prihvaćaju lex Agrokor, Ramljak je rekao da smatra da će svi vjerovnici, bez obzira gdje se nalazila imovina Agrokora, biti namireni iz ukupne imovine koju ima Agrokor, bez obzira u kojoj se zemlji nalazili.

- Neće se ići na pojedinačno namirenje, ustvrdio je.

Na pitanje novinara je li o tome bilo riječi na sastanku u Vladi, Ramljak je kazao da nije, već da se razgovaralo o temama s Vjerovničkog vijeća, u kojima će danas biti i odluka o isplati starog duga prema dobavljačima.

>>>Ramljak: Mercator od 1. kolovoza preuzima 83 Konzumova dućana u BIH

U četvrtak poslijepodne održava se sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća, a Ramljak će nakon sjednice održati briefing za medije na kojem će, kako je najavio, medije o svemu podrobnije obavijestiti.

Reakcije iz Srbije

List Politika, kojem je informacija potvrđena u Gospodarskom sudu, navodi kako je ta odluka "samo nastavak pravne sage između uprave Agrokora i ruske Sberbank, kojoj taj koncern najviše duguje, a koja je za sada ostala kratkih rukava".

- Primjenom ‘lex Agrokora‘ nema garancija da će im više od milijardu eura, koliko su pozajmili Todoriću, biti vraćeno. Zato su Rusi svoja prava posljednjih nekoliko mjeseci pokušali zaštititi pred međunarodnim i regionalnim sudovima, navodi Politika.

List podsjeća da su gospodarski sudovi u Beogradu i Zrenjaninu donijeli privremene mjere zabrane kojima se praktično onemogućuje raspolaganje vlasništvom, uključujući i zabranu prodaje kompanija koje posluju u Srbiji.

Početkom lipnja sudovi su donijeli privremene mjere zabrane raspolaganja i opterećenja vlasničkih udjela Agrokorovih kompanija u Frikomu i Dijamantu, kao osiguranje za potraživanje Sberbanka u iznosu od 100 milijuna eura.

>>>Ramljak: Za nekoliko dana počinje isplata 132 milijuna kuna dugova malim dobavljačima

- Ruski Sberbank onemogućio je hrvatskoj državi da prilikom uzimanja novog kredita kao zalog stavi ove dvije srpske firme, ali i da odlučuje o njihovoj eventualnoj prodaji... Sberbank je, s druge strane, osigurao da će im hrvatski koncern vratiti dio duga prema tim kompanijama, navodi Politika.

Taj list ‘lex Agrokor‘ tumači kao zakon o sistemski važnim kompanijama koju je hrvatski Sabor usvojio u travnju kako bi spasio Agrokor Ivice Todorića, čime je njegova privatna imovina praktično nacionalizirana.

Agrokor je u Srbiji vlasnik Merkatora S te poduzeća Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga, s ukupno oko 11.000 djelatnika.

Početkom travnja tadašnji srbijanski premijer, a danas predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada i Narodna banka Srbije (NBS) pripremiti plan kako bi se osiguralo da se novac iz kompanija koje su povezane u sustav Agrokora ne odljeva iz Srbije.

16. travanj 2024 20:53