Aktualno
StoryEditor

Ramljak priznao kako je moguće da Sberbank ovrši Agrokorovu imovinu u Srbiji

31. Kolovoz 2017.

Na šestoj sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora donesena je odluka o isplati iznosa od 120 milijuna eura, odnosno 889 milijuna kuna za namirenje takozvanog starog duga preostalim dobavljačima Agrokorovih kompanija koji su prijavili svoje tražbine. Riječ je o malim, srednjim i velikim dobavljačima kojima će od idućeg tjedna krenuti isplata starog duga, obznanio je predstavnicima medija povjerenik Ante Ramljak.

Podsjetimo, na prošloj sjednici članovi Privremenog vjerovničkog vijeća  odobrili su plaćanje u ukupnom iznosu od 132 milijuna kuna za 2166 dobavljača: OPG-ova obrtnika, mirko poduzetnika i malih poduzetnika s prihodom do 5,2 milijuna kuna godišnje, takozvane skupine A, kojima je dug podmiren u cijelosti.

Kad se osim odobrenjima iz prošlog i ovog mjeseca priboje plaćanja starog duga od početka rada izvanredne uprave, iznos ukupno  plaćenog duga iznosi nešto više od milijardu kuna. Valja znati kako je ukupni dug Agrokora iznosio  tri milijarde i sto milijuna kuna.

Donesena je i odluka o davanju zajma Konzumu Sarajevo u iznosu od 15 milijuna eura,  što znači da će sada biti moguća isplata dobavljača u BiH. Također današnjim odlukama ispunjeni su uvjeti za razdvajanje Konzuma i Mercatora. Mercator će preuzeti svoje 83 trgovine od Konzuma, dok će Konzum nastaviti poslovati u preostale 173 trgovine.

– Mislim da smo ovim riješili i problem poslovanja Konzuma u Bosni i Hercegovini – kazao je Ramljak.

Povjerenik je kazao i kako ga ne zabrinjava odluka suda u Beogradu da odbije lex Agrokor, no i priznao kako postoji pravna mogućnost da ruski Sberbank ovrši imovinu Agrokora u Srbiji. Ipak, da će se to dogoditi smatra malo vjerojatnim.

18. travanj 2024 19:30