Aktualno
StoryEditor

Raspravu o sramotnom stanju pravosuđa zasjenio Agrokor

26. Listopad 2017.

Saborska rasprava o izvješćima predsjednika Vrhovnoga suda Đure Sesse o stanju sudbene vlasti u 2015. i 2016, godini, u četvrtak je protekla u sjeni oporbenih zahtjeva za stankama zbog slučaja Agrokor, no, zastupnici su na sjednici upozorili na loše stanje u hrvatskom pravosuđu, dugotrajnost sudskih postupaka , ali i negativnu percepciju javnosti prema pravosudnim institucijama.

Građani najviše prigovora imaju na stanje u pravosuđu i to je problem broj jedan u Hrvatskoj. Hrvatska je po broju sudaca druga u Europi, a po broju neriješenih predmeta je na samom dnu, rekao je Branimir Bunjac (Klub Živi zid).

>>> ‘Nesvjesni’ Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt talijanskih supružnika

"Hrvatska ima 45 sudaca na 100 tisuća stanovnika a za prvostupanjasku presudu potrebno je prosječno 386 dana, dok Danska ima 6 , Engleska 3, a Francuska 5 sudaca na 100 tisuća stanovnika i za prvostupanjsku presudu im je potrebno nekoliko desetaka dana", kazao je Bunjac.

Kao loše primjere lošeg funkcioniranja pravosuđa nabrojao je slučajeve Ive Sanadera, Nadana Vidoševića, Petra Čobankovića, Srećka Ferenčaka, Milana Bandića i ostalih. "Hrvatsko pravosuđe je rak rana hrvatskog društva", istaknuo je.

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) kazao je da reputacija hrvatskog pravosuđa ne kotira osobito visoko ni u svjetlu krize u Agrokoru, kao i da česte izmjene zakonodavnih okvira doprinose pravnoj nesigurnosti. "Bez stabilnog, neovisnog i profesionalnog pravosuđa ne mogu biti zagarantirane temeljne ustavne vrijednosti, vladavina prava, jednakost i ravnopravnost", dodao je Pupovac.

Robert Podolnjak (Klub Mosta) ocijenio je situaciju u u pravosudnom sustavu alarmantnom . "To nije samo predodžba, već postoje relevantna istraživanja o stanju našeg pravosudnog sustava. Stoga bez obzira na konkretne slučajeve moramo kazati da bez obzira na neovisnost sudbene vlasti postoji odgovornost", dodao je.

>>> Hrvatska u sudnici: Estradizacija pravosuđa postala je opijum za narod

Vesna Pusić (Klub GLAS i HSU) ustvrdila je kako izvješća predsjednika Vrhovnog suda pokazuju uglavnom statistiku koja se popravila, ali da se situacija u pravosuđu nije bitnije poboljšala. "Što se tiče sadržaja, načina funkcioniranja, ujednačene sudske prakse bez obzira u kojem dijelu Hrvatske bili i o kome se konkretno radi, situacija se pogoršala", ocijenila je Pusić, dodavši da u negativnojh percepciji javnosti ogromnu ulogu imaju konkretni slučajevi.

Pojedini zastupnici su se naime u raspravi pozivali na neke slučajeve kao primjere nefunkcioniranja pravosudnog sustava, spominjući slučaj Tomislava Horvatinčića, psa Mede, bakice kažnjene zatvorom zbog 100 kuna duga i slično.

Rasprava o stanju u pravosuđu bila je neprestano prekidana traženjima stanki oporbenih klubova koji su zahtijevali hitan dolazak premijera u Sabor i odgovore na pitanja o Agrokoru.

Hrvatski sabor sjednicu nastavlja u petak.

18. travanj 2024 07:52