Aktualno
StoryEditor

Rast potrošnje rekordni 44. mjesec zaredom, i to više od očekivanja

07. Lipanj 2018.

U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji porasla za 4,3 posto na godišnjoj razini, već 44. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije i više nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u travnju pala za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine porasla za 4,3 posto.

To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla za 2,1 posto na godišnjoj razini, i veći nego što se očekivalo.

>>> Možemo li odoljeti najvećem izazovu 21. stoljeća i smanjiti potrošnju?

Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u travnju za 2,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kretale su se u širokom rasponu od 1,3 do 3,5 posto.

Tako je u ožujku nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 44 mjeseca zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

"Ubrzavanje godišnje stope rasta u travnju podržano je snažnijim stopama rasta u svim kategorijama izuzev trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

>>> Analitičari: Glavni nositelj rasta BDP-a ostaje osobna potrošnja

U travnju je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 1,2 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima skočila za za 12,2 posto.

U prva četiri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 3,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Dinamika solidnih stopa rasta trgovine na malo mogla bi se nastaviti i u narednim mjesecima ukazujući kako će glavni nositelj rasta i u narednim tromjesečjima ostati osobna potrošnja”, navode analitičari RBA.

Nedavno je objavljeno da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 2,5 posto na godišnjoj razini, brže nego u prethodnom kvartalu.

To se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu osobne potrošnje, glavne sastavnice BDP-a, za 3,9 posto na godišnjoj razini. A rast osobne potrošnje temelji se, među ostalim, na rastu maloprodaje.

Analitičari RBA ukazuju i na to da su pokazatelji pouzdanja i povjerenja potrošača u uzlaznom trendu, što najavljuje nastavak povoljnih kretanja u maloprodaji.

„U prilog navedenim kretanjima idu i očekivanjima o još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni, ali i posljednja kretanja koja ukazuju na blagi oporavak kreditne aktivnosti”, zaključuju analitičari RBA.

 

>>> Svjetska banka blago snizila procjene rasta hrvatskog BDP-a u iduće dvije godine

Rast potrošnje zahvaljuje se i trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom 2017., dodatno su potaknule rast plaća i potrošnje, poručuju makroekonomisti.

Prema nedavno objavljenim podacima DZS-a, prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za ožujak 6.253 kune, što je realno 2,7 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

 

26. travanj 2024 18:25