Aktualno
StoryEditor

Rastu naknade za stručno osposobljavanje

11. Prosinac 2017.

Početkom 2018. godine, osim povećanja minimalne plaće, povećat će se i naknada za mlade na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, doznaje Glas Slavonije od Kabineta Marka Pavića, ministra rada i mirovinskog sustava. Umjesto dosadašnijh 2621 kunu kada se pribroji 131 kuna za koliko je zapravo povećana minimalna plaća, mladi bi također trebali primati 2752 kune neto iznosa naknade.

>>>Pavić: Radimo na smanjenju mjere SOR-a, idemo na jačanja pripravništva

- Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja (NN 16/17) u članku 8a definirano je da nezaposlena osoba koju je Zavod uključio u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa ima pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja za dane provedene na stručnom osposobljavanju. Od 1. siječnja 2018., minimalna plaća obračunava se po novoj osnovici, proporcionalno tomu obračunava se naknada za SOR, prve isplate su u veljači za siječanj, stoji u priopćenju Ministarstva.

Korisnici mjere stručnog osposobljavanja prije par godina dobivali su samo 1600 kuna, ali i s obzirom na povećanje naknade najbolje rješenje ipak vide u ukidanju stručnog osposobljavanja i vraćanju pripravništva kao prvog oblika zapošljavanja.

20. travanj 2024 10:55