Aktualno
StoryEditor

Rat cijenama: Uber pojeftinio nakon Cammea i Eko taksija. Što čeka Radio taxi Zagreb?

04. Travanj 2019.

Nastavlja se cjenovni rat na zagrebačkom taksi tržištu. Poslije Cammea i Eko Taxija, na snižavanje cijena u srijedu se očekivano odlučio i Uber. Osim toga, po prvi puta uvode unaprijed određenu cijenu, što znači da, kada naručite vožnju, više nećete kao dosad dobiti cjenovni raspon, već stvarni iznos koji morate platiti.

Tarife u Zagrebu tako će i dalje biti iste: minimalna cijena vožnje trinaest kuna, start šest, a cijena po kilometru 3,6 kuna. Istovremeno u Splitu minimalna cijena vožnje također iznosi trinaest kuna, start kunu manje, ali će vas svaki prijeđeni kilometar koštati nešto više, točnije pet kuna.

Povoljniju vožnju omogućit će vam cijena po minuti koja se s dosadašnjih 1.20 kuna spušta na 0.60 kuna (u Splitu 0.50 kuna).

Cijena će se moći mijenjati jedino u slučaju značajnijih promjena u ruti poput promjene samog odredišta ili dodavanja točki zaustavljanja.

- U Uberu je transparentnost prema korisnicima i vozačima uvijek bila iznimno važna. Stoga nam je drago da možemo najaviti kako smo u Hrvatskoj odlučili napustiti cjenovne raspone za svaku vožnju i uvesti unaprijed određenu cijenu. Osim što će korisnici sada unaprijed znati točnu cijenu svake vožnje, cijena naše usluge UberX u Zagrebu i Splitu će biti još povoljnija. Prilagođavanjem cijena želimo osigurati pristupačnije cijene za korisnike te više posla za vozače, istaknuo je Davor Tremac, generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu.

Najnoviji potez Ubera zapravo je prvenstveno usmjeren prema izazivaču, Boltu (ex Taxify), koji radi na istom principu: posredstvom aplikacije, a i u cijenu definira na osnovu kilometraže, ali i vremena.

Desetominutnu vožnju od poslovnog tornja Zagrepčanka do Autobusnog kolodvora (3,4 kilometra) dosad je Uber naplaćivao 30 kuna, a sad je jeftiniji za šest kuna, i stoji 24 kune, jednako kao i Bolt. Pritom cijene tih dvaju prijevoznika mogu varirati, ovisno o stanju na cestama. Tako je oko podneva prijevoz od Zagrepčanke do Autobusnog kolodvora stajao 22,21 kunu, ali u špici vrijeme i cijena vožnje rastu.

A gdje su te cijene u odnosu na ostale prijevoznike? Cammeo je ostao najjeftiniji, a Uber je sad konkurentniji od najvećeg Radio Taxija Zagreb.

19. travanj 2024 20:38