Aktualno
StoryEditor

FOTO: ‘Razmijeni se!‘- Održan sajam mobilnosti na Ekonomskom fakultetu

19. Siječanj 2018.

‘Razmijeni se!‘, međunarodni sajam mobilnosti 2018. u organizaciji Ureda za međunarodnu suradnju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,  održan u četvrtak 18. siječnja  na EFZG-u prvenstveno je bio koncipiran tako da studentima ekonomije na temelju iskustva prijašnjih polaznika programa Erasmus prezentira ono što ih očekuje ukoliko odluče studij nastaviti izvan granica Hrvatske. Studentima su tako dani odgovori na pitanja kako je to studirati na drugom sveučilištu ili fakultetu, koju zemlju odabrati, kako se tamo snaći te kako održavati kontakte s obitelji.

Prema iskazima studenata koji su u opuštenoj atmosferi razgovarali s bivšim studentom Ekonomskog fakulteta, a danas radijskim voditeljem Lukom Bulićem, iskustvo Erasmusa promijenilo im je život nabolje. Bilo da se radilo o Italiji, Portugalu, Španjolskoj ili pak Poljskoj svatko od sudionika usavršio je znanje engleskog jezika, stekao nove socijalne vještine, upoznao novu kulturu i ljude. Svoj obol raspravi dala je i veleposlanica Bugarske u Republici Hrvatskoj Tanya Dimitrova prokazavši Bugarsku kao potencijalno atraktivnu destinaciju za hrvatske studente. Osim dobre zabave, profesora s dugogodišnjim iskustvom na Sveučilištu u Sofiji (s kojima EFZG ima uspostavljenu suradnju) komparativna prednost Bugarske su i jeftine cijene.

>>> Usvojen novi okvir mjera aktivnog zapošljavanja: Redefiniran SOR, uvedeno pripravništvo

Treba napomenuti kako se studentima zagrebačkog Ekonomskog fakulteta pruža mogućnost studiranja, rada i života u inozemstvu na nekoj od Erasmus+ partnerskih institucija, bilateralnih partnera Fakulteta, bilateralnih partnera Sveučilišta u Zagrebu ili u svojstvu freemovera (sami snose troškove studija i ostale troškove na stranoj instituciji).

Mobilnost u inozemstvu (studijski boravak i stručna praksa) može trajati najviše polovicu dužine trajanja studijskog programa na Ekonomskom fakultetu Zagreb, a uobičajeno minimalno trajanje jest jedan semestar.

U opticaju su dva Erasmus+ programa; Erasmus+ studijski boravak, te Erasmus+ stručna praksa. Mjesečna financijska potpora iz Erasmus+ sredstava za ak. god. 2017./18. za programske zemlje raspodijeljena je u tri kategorije, ovisno o zemlji u koju student odlazi. Tako za studente koji odlaze u Bugarsku, Estoniju, Latviju, Litvu, Mađarsku, Maltu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku ili Makedoniju mjesečni iznos potpore iznosi 360 €, za studente koji odlaze u Belgiju, Češku, Njemačku, Grčku, Španjolsku, Cipar, Luksemburg, Nizozemsku, Portugal, Sloveniju, Island ili Turska mjesečni iznos potpore iznosi 410 eura, dok za studente koji odlaze u Dansku, Irsku, Francusku, Italiju, Austriju, Finsku, Švedsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Lihtenštajn ili Norvešku mjesečni iznos potpore iznosi 460 eura.

Erasmus+ stručna praksa

Erasmus+ stručnu praksu studenti mogu obavljati u privatnim ili javnim poduzećima, ustanovama, organizacijama i ostalim subjektima koji imaju status pravne osobe i aktivni su na tržištu rada ili na području obrazovanja i mladih, te na visokim učilištima koja imaju dodijeljenu Erasmus povelju za visoko obrazovanje (Erasmus Charter for Higher Education). Prihvatna institucija se mora nalaziti u jednoj od programskih zemalja, a to su države članice EU, te Island, Norveška i Lihtenštajn.

Mjesečna financijska potpora iz Erasmus+ sredstava za ak. god. 2014./15., 2015./16., 2016./17. i 2017./18. raspodijeljena je također u tri kategorije : za studente koji odlaze u Bugarsku, Estoniju, Latviju, Litvu, Mađarsku, Maltu, Poljsku, Rumunjsku ili Slovačku mjesečni iznos potpore iznosi 360 eura, za studente koji odlaze u Belgiju, Češku, Njemačku, Grčku, Španjolsku, Cipar, Luksemburg, Nizozemsku, Portugal, Sloveniju, Island ili Turska mjesečni iznos potpore iznosi 410 €, za studente koji odlaze u Dansku, Irsku, Francusku, Italiju, Austriju, Finsku, Švedsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Lihtenštajn ili Norvešku mjesečni iznos potpore iznosi 460 eura.

18. travanj 2024 05:14