Aktualno
StoryEditor

RBA: Banke ne reagiraju ni na fiksnu repo stopu od 0,3 posto

26. Svibanj 2017.

Iako je Hrvatska narodna banka (HNB) kroz redovite tjedne operacije na otvorenom tržištu ove godine nastavila s ekspanzivnom monetarnom politikom, interes banaka i dalje je potisnut što je posljedica rekordno visoke likvidnosti u sustavu uz još uvijek slabu potražnju za domaćim kreditima, ocjenjuje u petak Raiffeisenbank Austria (RBA).

Analitičari RBA podsjećaju da je još u rujnu prošle godine fiksna repo stopa spuštena na 0,3 posto, ali da je interes banaka i dalje je potisnut. Štoviše, od ožujka, uz iznimku dviju aukcija krajem travnja, interes banaka za dodatnom kunskom likvidnošću u potpunosti je izostao, kaže se u priopćenju RBA.

>>>HNB: Banka bez kapitala ne može dobiti odobrenje za rad

U takvom okruženju prinosi na trezorske zapise Ministarstva financija zadržavaju se na povijesno niskim razinama pri čemu je prinos na jednogodišnji kunski trezorski zapis na razini od 0,45 posto. S obzirom da idući tjedan dospijeva 683 milijuna kuna trezorskih zapisa, Ministarstvo financija najavilo je za sljedeći utorak novu aukciju, a budući da tržište obiluje likvidnošću analitičari RBA očekuju da bi prinosi mogli ostati na sadašnjim razinama.

Navode da je dosljednost HNB-a u očuvanju stabilnosti tečaja eura prema kuni i dalje neupitna. Kuna je gotovo cijelo prvo ovogodišnje tromjesečje podršku pronalazila u priljevu deviza uslijed poboljšanih makroekonomskih temelja, ohrabrenim očekivanjima, pozitivnoj neto inozemnoj poziciji banaka te lagano rastućoj potražnji za kunskim kreditima.

Trend je međutim zaustavljen zbog neizvjesnosti oko događanja vezanih uz probleme Agrokora, a u  takvim se okolnostima tržišni tečaj s najnižih razina od 2012. godine nakratko vratio i iznad 7,47 kuna za euro. Iako dosljedna u provedbi politike stabilnosti tečaja, središnja banka nije smatrala potrebnim intervenirati na deviznom tržištu, kažu u RBA.

Dodaju kako je uskrsno predblagdansko razdoblje, koje uobičajeno prati pojačana potražnja za kunama, stabiliziralo tečaj na razinama od oko 7,44 kune za euro. U tjednu pred nama uobičajeno sezonsko jačanje domaće valute uslijed početka turističke predsezone i pojačane potražnje za devizama moglo bi biti djelomično ublaženo pritiscima na rast tržišnog tečaja eura prema kuni kao posljedica neizvjesnosti povezane s Agrokorom.

Jačanje domaće valute u odnosu na euro

Analitičari RBA očekuju kretanje eura prema kuni između 7,42 i 7,45 kuna za euro, a da bi nešto duži vremenski horizont uobičajeno trebao donijeti jačanje domaće valute u odnosu na euro i to prvenstveno zahvaljujući turističkoj sezoni. Očekuju i nastavak rasta izvoza roba i investicijske aktivnosti, kao potvrdu smanjivanja fiskalnih rizika te jačanje potražnje za kunskim kreditima.

>>>Agrokor poziva dobavljače na bilateralno uređenje odnosa s bankama, faktoring društvima

Smatraju da bi jačanje kune trebalo biti ublaženo potrebama korporativnog sektora za eurima, s ciljem podmirivanja dospjelih inozemnih obveza po kreditima i uvoznih aktivnosti koje uobičajeno jačaju s rastom domaće potražnje i turizma.

Moguće zaduživanje države plasmanom kunske obveznice na domaćem tržištu kapitala prema kraju godine moglo bi omesti uobičajeni rast tečaja eura prema kuni, zaključuje se u priopćenju.

19. svibanj 2024 01:15