Aktualno
StoryEditor

Reforma uprave: Oko 2500 državnih službenika prelazi županijama

05. Siječanj 2019.

Ministar uprave Lovro Kuščević se, slijedeći primjere nekih svojih kolega iz Vlade, upustio u reformu uprave. Ta bi reforma trebala zaživjeti potkraj 2019. Riječ je o tome da će županije preuzeti većinu poslova ureda državne uprave. Državni uredi zasad obavljaju više od dvjesto različitih poslova. Plan je da se od 1. siječnja 2020. ti poslovi prebace na županije, čime bi se ojačala njihova moć. To su poslovi poput otvaranja obrta, propisivanja minimalnih tehničkih uvjeta, kategorizacije apartmana, izdavanja različitih dozvola za obavljanje djelatnosti, briga za pravni položaj i status branitelja i sl. Manji broj poslova, poput vođenja registra birača, inspekcijskih poslova i nadzora zakonitosti općih propisa predstavničkih tijela, ostao bi na državnoj razini.

>>>Donosimo 80 propisa koji stupaju na snagu 1.1.2019.

Uredima državne uprave u 2019. namijenjeno je 331 milijun kuna, a 2020. planirano je gotovo 333 milijuna. Na zaposlenike (ukupni rashodi u koje ulaze plaće i doprinosi) odlazi 78 posto tog iznosa. Od 2020. taj bi trošak trebale preuzeti županije.

Svaka županija ima definiran takav ured. Dakle, ima ih ukupno dvadeset, s time da Grad Zagreb ima posebne, vlastite gradske urede za te poslove. Svaki ured ima jednog predstojnika i zamjenika. No nema svaka županija samo jedan ured, tu su i ispostave. Neki poslovi prebacuju se na ispostave, a one se osnivaju na prijedlog predstojnika ureda. Ispostavom upravlja voditelj.

Plan je da se većina poslova ureda državne uprave prebaci na županije od 1. siječnja iduće godine. Ujedno bi se broj zaposlenika u uredima državne uprave trebao smanjiti sa sadašnjih 3217 na 2500

U šesnaest hrvatskih županija uredi državne uprave imaju četiri službe: gospodarstvo i imovinskopravni odnosi, društvene djelatnosti, opća uprava, zajednički poslovi. U četiri veće županije isti su odjeli, samo što su službe za gospodarstvo i imovinskopravne poslove zasebne jedinice.

Uz dvadeset sjedišta državnih ureda postoji još 89 ispostava. Najviše ispostava ima Splitsko-dalmatinska županija, jedanaest, Primorsko-goranska i Zagrebačka imaju ih osam, a Istarska sedam. Jednu ispostavu imaju Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Međimurska županija.

U svim državnim uredima po županijama i ispostavama ukupno je 3217 zaposlenika (podatak je to iz Vladine Uredbe od rujna 2018.) iako ministar Lovro Kuščević u mnogim intervjuima i izjavama iznosi podatak o 2500 zaposlenih. Ta razlika vjerojatno proizlazi iz toga što se planira uštedjeti racionalizacijom poslovanja. Plan je da pet stotina trenutačno zaposlenih u uredima državne uprave ode uz otpremnine ili u mirovinu.

29. travanj 2024 11:21