Aktualno
StoryEditor

Relković: Pragmatična indiferentnost Komisije škola je hrvatskoj diplomatskoj politici

10. Siječanj 2018.

Izjavu predsjednika Europska komisije Jean-Claude Junckera, koji je u ponedjeljak na sastanku sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom rekao kako je spor Hrvatske i Slovenije oko granice prije svega bilateralno pitanje te dvije zemlje, komentirao je i samostalni politički analitičar, savjetnik i komentator Ivica Relković.

- Izjava predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, koji je s jedne strane minorizirao značaj hrvatsko-slovenskog graničnog spora kao problema koji nikoga ne zanima, a s druge strane ga prenaglasio do razine da isti utječe na cijelu Europsku uniju, pokazuje zapravo pravu adresu kojoj je taj problem nepotreban kamenčić u cipeli. To je sama Europska komisija, a ne države članice. Europskoj se komisiji, na iskustvu neuspješnog kumovanja hrvatsko-slovenskom arbitriranju, ne da ulaziti u lančano kumstvo i svim drugim državama kandidatkinjama, rekao je Relković te dodao da predsjednik Europske komisije želi preuzeti čiste granične situacije za sve nove članice, da se ne bi na bilo koji način sama Komisija dovodila u nove situacije maltretiranja.

>>>‘Juncker kao kormilar arbitražne barke’: Pozvat će Plenkovića i Cerara na razgovor

Relković smatra da je zato Europskoj komisiji važno da se hitno provede i aktualna arbitražna odluka te da se Europska komisija u našem slučaju uopće ne želi zamarati pitanjima povrijeđenog prava, nego isključivo ubrzanim zatvaranjem slučaja koji ih ‘ne zanima‘, kako isti ne bi generirao slične neriješene probleme u koje će se u budućnosti morati ‘miješati‘ (a to ne žele).

- Taj dokaz preferiranja gole pragmatičnosti, umjesto ikakve empatije prema procesnoj (ne)korektnosti, škola je hrvatskoj "diplomatskoj politici" u gotovo svim arbitražnim situacijama u kojima se našla i doživjela ‘nulti interes‘ za okolnosti za koje smo mi smatrali da i drugima trebaju biti bitne same po sebi i bez našeg lobiranja (koje je onda u pravilu i izostajalo), zaključio je Relković.

27. travanj 2024 16:21