Aktualno
StoryEditor

Retrospektiva 2017.: Ispijanje otrova, preslagivanja i pomutnje

01. Siječanj 2018.

Godina u znaku A

Financijski krah koncerna Agrokor obilježio je u gospodarskom i političkom smislu 2017. godinu. Sve je počelo s tajnim sastankom Ivice Todorića u Vladi, da bi na kraju za njim bila izdana tjeralica, a sada bezbrižno boravi u Londonu. Zakon koji je obilježio ovu godinu svakako je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, tzv. lex Agrokor. Kao i imenovanje Ante Ramljaka izvanrednim povjerenikom Agrokora od strane Trgovačkog suda, koji je tako zabranio pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj, a čime se omogućila deblokada računa koncerna i njegovih tvrtki.

>>> Agrokor: Kronologija krize koja trese naciju

Zbog Agrokora se osnovalo pa raspustilo istražno povjerenstvo, koje doduše nije ništa radilo. Ovu godinu obilježilo je i istupanje u javnosti putem bloga glavnog aktera cijele priče, Ivice Todorića, koji definitivno može dobiti nagradu za blogera godine.

‘Sauchina presuda‘

Da je ova godina u znaku Agrokora, govori i činjenica da se u hrvatskoj politici gotovo sve događalo upravo zbog ovoga giganta pa je tako energija političkog vrha bila uglavnom usmjerena na taj problem, a ne na reforme.

Vlada se skoro raspala pa se presložila radi ovoga koncerna. Predsjednik Vlade Andrej Plenković raskinuo je koaliciju s Mostom nakon pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću. Naime, zatražio je razrješenje trojice Mostovih ministara, pravosuđa Antu Šprlju, unutarnjih poslova Vlahu Orepića te zaštite okoliša Slavena Dobrovića jer nisu htjeli podržati Marića.

>>> Marić za dlaku preživio opoziv, presudan glas ‘desperada’ Sauche

Na kraju SDP-ova inicijativa i prijedlog za Marićevim opozivom u Saboru nije prošao jer ga je spasio glas ni manje ni više, zastupnika Tomislava Sauche, optuženog u aferi ‘dnevnice‘ te bivšeg šefa kabineta SDP-ovog premijera Zorana Milanovića.

Preslagivanja i pomutnje

Nakon ispadanja Mosta iz koalicije s HDZ-om došlo je do zanimljivog preslagivanja - HDZ se spojio s HNS-om i SDSS-om Milorada Pupovca. Ovo preslagivanje dovelo je do raskola u samom HNS-u te su oni HNS-ovci razočarani ovim potezom, prešli u novoosnovanu stranku Glas.

>>> Devetoro istaknutih liberala napustilo HNS

U ovoj godini uspostavljena je i Amsterdamska koalicija koju čine Anka Mrak-Taritaš upravo iz Glasa, Ivan Jakovčić i Boris Miletić iz IDS-a te Marijana Puljak iz stranke Pametno. Tako je stvoren ekonomsko-liberalni pokret koji bi na idućim izborima mogao napraviti pravu pomutnju.

Ispijanje otrova

Godinu koja je na izmaku, obilježio je i datum 29. studenoga, kada je general hrvatske vojske i HVO-a Slobodan Praljak u sudnici popio otrov, nakon čega je i umro. Samoubojstvo je izvršio nakon što mu je UN-ov sud potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu u BiH.

>>> U Saboru šok i nevjerica, Slobodan Praljak umro u Haagu

125 zakona

Što se tiče rada Hrvatskog sabora u ovoj godini, održane su četiri plenarne sjednice u trajanju od 106 plenarnih dana. Raspravljeno je 378 točaka dnevnoga reda. Doneseno je 125 zakona, od kojih je 50 usklađeno sa zakonodavstvom EU-a. Po hitnom postupku doneseno je 57 zakona, 44 zakona donesena su jednoglasno, a 14 prijedloga zakona je odbijeno.

>>> 2017. u Saboru: Pukao brak HDZ-a i Mosta; u raspri psovke, prijetnje i izbacivanja

29. travanj 2024 01:07