Aktualno
StoryEditor

Revolucionarnim ekranom Samsung piše novu povijest kinematografije

27. Srpanj 2018.

Bez pretjerane buke Samsung je predstavio revolucionarni način gledanja filmova koji će kino čaroliju dovesti u domove, a sve to bez korištenja projektora.

Riječ je o Onyxu, zaslonu impresivne veličine 10,36 metara koji zahvaljujući LED diodama prikazuje savršenu crnu, intenzivnu svjetlinu, te impresivne boje što ovaj zaslon čini 10 puta svjetlijim od standardnih kino projektora. Osim 4K rezolucije Onyx podržava 2D i 3D format, kao i HDR što ga čini impresivno svestranim.

>>>Samsung pokrenuo investicijski fond za AI projekte

Bolji kontrast i oštrije slike nisu jedine značajke kojima Samsung novim zaslonom stvara budućnost filma. Onyx će tako, javlja Digital Trends, kinooperaterima uštedjeti vrijeme, novac i prostor. S obzirom na to da Onyx samostalno projicira sliku, više publiku više neće ometati svjetlosna linija koju emitira projektor iz stražnje prostorije. U kinodvoranama će se tako moći ugraditi veći broj sjedala, a gledatelji će uživati u boljem pogledu.

Zbogom refleksiji

Onyx ima i tu prednost da je mnogo manje osjetljiv na ambijentalno svjetlo u odnosu na kinoplatna, jednako poput LED televizora. Sam ekran izrađen je od materijala dizajniranih tako da blokiraju refleksiju.

Za razliku od tradicionalnih LED zaslona koji koriste LED diode za pozadinsko osvjetljenje LCD panela, Onxy LED diode koristi kao pojedinačne piksele. To ovom zaslonu omogućuje postizanje savršene razine crne, a kvaliteta slike jednaka je iz gotovo svakog kuta gledanja, stoga mjesta na sredini dvorane više neće biti i najbolja.

>>>Uzlet potražnje za memorijskim čipovima osigurao Samsungu najveću kvartalnu dobit u povijesti firme

Jedina, nazovimo je tako, mana zbog koje je Onyx u manje povoljnoj poziciji u odnosu na ekrane, jest to što se zvučnici ne nalaze neposredno iza zaslona zbog čega kinoplatna pružaju bolji doživljaj zvuka, no Samsung traži rješenje i za to pitanje

28. travanj 2024 22:27