Aktualno
StoryEditor

Rijeka preuzima gradske tržnice, smanjuje porez na pića ugostiteljima

30. Ožujak 2017.

Riječko Gradsko vijeće prihvatilo je u četvrtak odluke koje omogućuju da se obavljanje poslova tržnice na malo od srpnja povjeri gradskoj tvrtki Rijeka plus, nakon isteka desetogodišnje koncesije tvrtke Tržnice Rijeka.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uputio je Gradskom vijeću, a ono danas bez rasprave prihvatilo, izmjene odluka o obavljanju komunalne djelatnosti tržnice na malo na području grada Rijeke, o određivanju komunalnih djelatnosti koje se obavljaju na temelju ugovora o koncesiji na području grada Rijeke te o ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke.

Obersnel je pojasnio da gradska uprava više neće raspisivati natječaj za koncesiju za upravljanje gradskim tržnicama, da će taj posao preuzeti Rijeka plus te da je stoga bilo potrebno izmijeniti gradske odluke.

>>>Obersnel: Hrvatska skreće u primitivnu, perfidnu i sistematsku konzervativnu revoluciju

Kazao je da gradska uprava pregovara o mogućnostima najma opreme, koja bi omogućila normalan nastavak djelatnosti, a da se paralelno s time radi na nabavci nove opreme, za što treba neko vrijeme, te da bi se s novom opremom počelo raditi od siječnja sljedeće godine. Za sada se, prvih šest mjeseci, neće ništa bitno promijeniti u pozicijama kioska, stolova i ostale opreme, kazao je.

Većinsko, isključivo gradsko vlasništvo

Poslove tržnice na malo oko 25 godina, na temelju koncesijskih ugovora s Gradom Rijekom, obavljala je tvrtka Tržnice Rijeka, a posljednji ugovor o koncesiji istječe 16. srpnja 2017. Posao će preuzeti Rijeka plus, čiji je osnivač i većinski vlasnik Grad Rijeka, dok je manjinski vlasnik tvrtka Poslovni sustavi, koja je, pak, u isključivom vlasništvu Grada Rijeke.

Tržna djelatnost sada se obavlja na Centralnoj tržnici i Tržnici Brajda, na kojima su zemljište i objekti u vlasništvu Grada Rijeke, te na tržnici Zamet, na kojoj zemljište i objekti na kojima se obavlja tržna djelatnost nisu vlasništvo Grada Rijeke, već vlasništvo sadašnjeg koncesionara.

Riječko Gradsko vijeće je u popodnevnom dijelu sjednice, uz odluke o tržnicama, prihvatilo izmjene gradskog prostornog i generalnog urbanističkog plana te strategiju Urbane aglomeracije Rijeka. Prihvaćen je i Obersnelov, odnosno prijedlog ugostitelja da se porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića na području Rijeke smanji sa sadašnjih 3 na 1,5 posto. Proračunski prihod od tog poreza je oko 4,5 milijuna kuna na godinu, pa će se, u tom dijelu proračun, smanjiti, rekao je Obersnel.

25. travanj 2024 14:03