Aktualno
StoryEditor

Rijeka prva po broju ugovorenih projekata sufinanciranih EU sredstvima i po iznosu

02. Srpanj 2018.

Udruga gradova objavila je interaktivni pregled hrvatskih projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije, koji su ugovoreni u razdoblju od 2010. do 2018. godine, a Grad Rijeka zauzeo je prvo mjesto po broju, s njih 39, i po iznosu ugovorenih projekata.

Nakon Rijeke, među jedinicama lokalne i regionalne samouprave, slijedi Osječko-baranjska županija s 24, Brodsko-posavska s 22, pa Grad Zagreb s 18 ugovorenih projekata. Krapinsko-zagorska županija ugovorila je u navedenom razdoblju 15 EU projekata, Grad Osijek, Grad Zadar i Međimurska županija po 13, Grad Šibenik 12, a Grad Vinkovci i Sisačko-moslavačka županija po 11, prenosi Novi List.

>>>Župan Anušić: EU fondovi su ‘besplatni novci’ i naša je obveza u njima sudjelovati

Grad Rijeka ponovno je prvi, kada se u obzir uzmu ukupno ugovorena sredstva po nositelju, s ukupnim ugovorenim iznosom od 18,8 milijuna eura, slijedi Grad Zadar s ugovorenim iznosom od 17,1 milijuna eura, Virovitičko-podravska županija sa iznosom od 16,9 milijuna eura. Grad Osijek i Grad Samobor ugovorili su projekte u vrijednosti preko 14 milijuna eura, a Grad Zagreb 13,8 milijuna eura.

U pretraživanju baze po gradovima kao teritorijalnim jedinicama koje predstavljaju sjedište različitih subjekata javnog, privatnog i neprofitnog sektora, na prvom mjestu je Zagreb na čijem području je od strane različitih subjekata ugovoreno ukupno 1070 projekata, a slijedi Rijeka sa 214 projekata.

>>>Fondovi EU osigurali 303 milijuna bespovratnih eura za održiv razvoj gradova

U bazi se nalazi 4.912 ugovorenih projekata koje provodi 3.020 subjekata iz privatnog, javnog i neprofitnog sektora. Kako navode u Udruzi gradova, ideja je „da se ova baza podataka koristi u obrazovne svrhe i da se temeljem tih podataka povedu argumentirane rasprave o upravljanju i korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova“.

27. travanj 2024 21:20