Aktualno
StoryEditor

Rok za obvezujuće ponude za Jadransku banku produžen do 9. svibnja

03. Svibanj 2017.

Povjerenstvo za prodaju Jadranske banke d.d. Šibenik produžilo je rok za dostavu obvezujućih ponuda do utorka 9. svibnja, doznaje se iz Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB).

-Do sada su u postupku dubinskog snimanja Jadranske banke sudjelovala četiri potencijalna investitora i nadamo se da će svi dostaviti obvezujuće ponude, odgovorili su iz DAB-a na Hinin upit. Napominju i kako će nakon isteka roka za dostavu obvezujućih ponuda izvijestiti o pristiglim ponudama.

DAB, koji je u postupku sanacije šibenske banke sanacijsko tijelo, objavio je javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju svih 100 posto redovnih dionica Jadranske banke 15. veljače ove godine, a rok za dostavu ponuda bio je 15. ožujka.

>>>Svjetska banka odobrila kredit za ‘jačanje prihoda, smanjenje troškova i duga cestovnog sektora’

-U predviđenom roku za dostavu, zaprimljeno je pet pisama namjere kojima je iskazan interes za kupnju dionica Banke. Potencijalni investitori su financijske institucije iz Republike Hrvatske i drugih zemalja Europske unije. Temeljem kriterija navedenih u pozivu, a na prijedlog Povjerenstva, Sanacijsko tijelo je odlučilo pozvati tri potencijalna investitora u daljnji postupak dubinskog snimanja i ostalih pripremnih radnji za podnošenje obvezujućih ponuda. U postupku je odlučivanje o još jednom potencijalnom investitoru", odgovoreno je sredinom ožujka iz DAB-a na Hinin upit.

Kriteriji za vrednovanje

Iz DAB-a su također tada naveli kako je obavljanje dubinskog ispitivanja predviđeno tijekom sljedećih šest tjedana, a potencijalni će ga kupci provesti putem "virtualne sobe podataka" (tzv. Virtual Data Room) "uz najviše standarde zaštite podataka, klijenata banke i bankarske tajne kao takve", kazali su iz Agencije.

Predviđeni rok za podnošenje obvezujućih ponuda je bio 2. svibnja, nakon čega će se ponude vrednovati odnosno rangirati. Kriteriji za vrednovanje, kako su tada pojasnili iz DAB-a, će prvenstveno biti cijena za dionice te dodatni iznos ulaganja u kapital Jadranske banke, strateške namjere investitora te njegov kredibilitet na hrvatskom odnosno europskom financijskom tržištu.

>>>Kako je poslovala ozloglašena investicijska banka?

Jadranska banka osnovana je 1957. godine, ima 205 zaposlenika i 16 poslovnica, kojima se koristi 56 tisuća građana i 3.600 pravnih osoba i obrtnika. Kako banka nije više mogla udovoljavati regulatornim zahtjevima u pogledu kapitalne adekvatnosti, DAB je 9. listopada 2015. donio odluku o otvaranju sanacijskog postupka.

Sporna isplata nenamjenskih kredita

Početkom ožujka uhićena su tri bivša i sadašnja člana Uprave Jadranske banke, Ivo Šinko, Mirko Goreta i Marija Trlaja koje šibenska policija sumnjiči za zlouporabu povjerenja u gospodarskom kriminalu, kao i poduzetnik Nikola Žnidarić iz Čakovca.

PU Šibensko-kninska je objavila kako je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da su osumnjičeni kao članovi uprave Jadranske banke, i to Šinko kao predsjednik Uprave, Trlaja kao njegova zamjenica te Goreta kao član Uprave, na poticaj Žnidarića kao odgovorne osobe čakovečke tvrtke, odobrili isplatu dva nenamjenska kredita i jednog faktoringa prema toj tvrtki u iznosu od oko 35,3 milijuna kuna.

19. travanj 2024 04:44