Aktualno
StoryEditor

Romobil Bird - startup koji je najbrže došao do milijardu dolara, idu na dvije milijarde

22. Lipanj 2018.

Američki startup Bird, koji se bavi iznajmljivanjem električnih romobila, tvrtka je koja je najbrže u povijesti dosegnula procijenjenu vrijednost od jedne milijarde dolara. Ovu su vrijednost dosegnuli nakon što su u svibnju privukli novih 150 milijuna dolara investicija, uz evaluaciju od milijardu dolara, javlja Bloomberg.

Fascinantna je brzina kojom je Bird došao do ove vrijednosti - tvrtka je osnovana u rujnu prošle godine, početkom ožujka prikupili su 100 milijuna dolara investicija, kad je bila procijenjena na 400 milijuna dolara, a u svibnju su prikupili novih 150 milijuna i došli do 10-znamenkaste vrijednosti, barem procijenjene.

>>>Tržište električnih romobila u rastu, a ovaj trend prate i Liderovci

Tvrtka ne staje na ovome - trenutno prikupljaju dodatnih 150 milijuna dolara, a ako uspiju vrijednost kompanije dići će se na dvije milijarde dolara.

Prije Birda, rekord u brzini dosezanja procijenjene vrijednosti od jedne milijarde dolara držala je tvrtka Desktop Metal za 3-D printanja kojoj je trebalo 1,79 godina do ove vrijednosti.

>>>Rekordna prodaja električnih automobila: Lani prvi put prodano preko milijun komada

Bird je lani u Kaliforniji osnovao Travis VanderZanden, bivši šef u Uberu. Ono što je netipično u ovom slučaju je da je osnivač već počeo prodavati dionice u svojoj tvrtki i pao na 4% udjela u Bird Rides Inc., piše Inc.com. Pokretači startupova obično dulje drže svoje dionice kako bi signalizirali povjerenje u budućnost svoje tvrtke.

29. travanj 2024 22:42