Aktualno
StoryEditor

Rosneft planira povećati proizvodnju plina, smanjiti troškove

28. Lipanj 2017.

Ruski naftni div Rosneft namjerava postati treći proizvođač plina u svijetu i biti podjednako troškovno efikasan kao Saudi Aramco, objavio je u utorak u autorskom prilogu u ruskim medijima izvršni direktor Igor Sečin.

- Moramo pronaći alate koji će nam omogućiti da poboljšamo efikasnost kompanije u svim fazama proizvodnog lanca - od proizvodnje nafte i plina do maloprodaje naftnih proizvoda, napisao je Sečin u članku u ruskom dnevnom listu Izvestija.

>>>Rosneft izgubio spor oko sankcija EU-a

Rosneft je vodeći proizvođač nafte u svijetu među kompanijama čije su dionice izlistane na burzi a prošle je godine po Sečinovim riječima postao i najveći neovisni proizvođač plina u Rusiji i šesti u svijetu među kompanijama s dionicama uvrštenim u burzovnu kotaciju.

- Naša je zadaća da do početka idućeg desetljeća postanemo treći svjetski proizvođač (plina među kompanijama čije su dionice uvrštene u burzovne kotacije) i da do 2020. godine povećamo proizvodnju na 100 milijardi prostornih metara a naš udio u ruskom tržištu na 20 posto, napisao je.

Po troškovima proizvodnje Rosneft se na dulji rok namjerava izjednačiti sa Saudi Aramcom, istaknuo je Sečin. Ako se cijene nafte kroz dulje razdoblje zadrže na razini od 40 dolara za barel, polovina svjetske proizvodnje generirat će gubitke, uključujući onu u Brazilu i Kanadi, a s ‘teškoćama‘ će se vjerojatno suočiti i proizvođači nafte iz škriljca.

>>>‘Selektivna percepcija’: Cijene nafte pale peti tjedan zaredom

- Samo proizvođači iz Rusije i Saudijske Arabije i niz efikasnih projekata u Sjedinjenim Državama, Iranu i još nekim zemljama, koji imaju niske troškove proizvodnje, mogu stabilno poslovati u uvjetima niskih cijena nafte, ističe ruski naftni dužnosnik Sečin te drži da će "svi ostali proizvođači morati nestati".

Napominje ujedno da Rosneft primjenom novih tehnologija namjerava u idućih 20 godina povećati naftnu proizvodnju za ukupno 500 milijuna tona. Navodi i da će u Singapuru otvoriti ured za trgovinu. Prošlog je tjedna čelnik Rosnefta objavio da rade na novoj strategiji koju će predstaviti javnosti do kraja ove godine.

19. travanj 2024 14:16