Aktualno
StoryEditor

Rudari kriptovalutama na Islandu potroše više energije nego sva tamošnja kućanstva

13. Veljača 2018.

Velike tvrtke za rudarenje kriptovalutama kao svoju bazu odabrale su Island zbog obilja geotermalnih i hidroelektrana, što je idealno mjesto zbog ogromne količine energije potrebne za pokretanje računala koja stvaraju bitocin, piše Metro.

Johann Snorri Sigurbergsson, voditelj razvoja poslovanja energetske tvrtke Hitaveita Sudurnesja, očekuje da će rudarstvo virtualnih valuta na Islandu udvostručiti potrošnju električne energije koja će iznositi oko 100 megavata ove godine. To je više od ukupne potrošnje svih kućanstava na Islandu čija populacija iznosi 340 tisuća stanovnika.

>>>Rudari bitcoina ove godine potrošili više struje od Irske

Sigurbergsson je istaknuo da prije četiri mjeseca nije mogao predvidjeti takav trend, no nakon što je skočila vrijednost bitcoina počeli su pristizati upiti rudarskih tvrtki.

Glavni motivi zbog kojih rudarske tvrtke privlači Island su prirodno hlađenje za računalne poslužitelje i konkurentske cijene obnovljivih izvora energije kojih na otoku ima u izobilju. Potrošnja energije povećala se zbog ogromne potrošnje prilikom rudarenja.

U slučaju bitcoina, ukupno se može rudariti 21 milijun, što znači da je preostalo još oko 4,2 milijuna bitcoina za stvoriti.

Potreba za opoerzivanjem i regulacijom

Kako će sve više bitocina ulaziti u optjecaj, rasti će potreba za snažnijim računalima, što znači i više energije. Zastupnik islandske Piratske stranke, Smari McCarthy, predlaže oporezivanje dobiti od rudarenja bitcoinom.

>>>Kriptovalute: Zbog rudarenja na tržištu nestašica grafičkih kartica

Tvrdi da bi u normalnim okolnostima tvrtke koje stvaraju vrijednost na Islandu za to trebale platiti određeni iznos poreza.

Upozorava da bi trebali razmisliti o reguliranju i oporezivanju industrije u nastajanju jer, tvrdi, Island troši desetke, pa čak i stotine megavata stuje za proizvodnju nečega što je neopipljivo i ne donosi stvarnu korist ljudima izvan tržišta kriptovaluta.

20. travanj 2024 03:55