Aktualno
StoryEditor

Rupel: Slovenski ratni brod Triglav mora biti spreman za ‘obranu Piranskog zaljeva‘

21. Lipanj 2017.

Konačnu odluku o granici arbitražni sud će objaviti predzadnjeg dana lipnja što slovenski političari i mediji nazivaju povijesnim danom.

Slovenski predsjednik Borut Pahor u izjavi za Slovensku televiziju upozorio je da eventualno zaoštravanje odnosa povodom arbitražne odluke ne bi koristilo ni jednoj ni drugoj strani, te sugerira da kratkoročna rješenja ne bi bila dobra za sigurnost budućih generacija. Izjavom je aludirao na ponašanje hrvatske strane, koja bi neprihvaćanjem arbitražne odluke, po njegovoj ocjeni, mogla ugroziti sigurnost.

>>>Arbitražni sud: Odluka o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije 29. lipnja

Slovenski političari ne reagiraju na najave iz Hrvatske da odluka arbitražnog suda nema nikakvu važnost za Hrvatsku, kao ni na ponudu razgovora o svim otvorenim pitanjima, pa i o granici, koju je Ljubljani uputio Andrej Plenković.

Vođa slovenske diplomacije Karl Erjavec, koji će prisustvovati objavi arbitražne odluke u haškoj Palači mira, čiji je sadržaj zasad nepoznat, priprema nekoliko scenarija u vezi s implementacijom arbitražne odluke.

Njegov prethodnik Dimitrij Rupel boji se da je aktualna slovenska vlada nedovoljno odlučna da prisili hrvatsku stranu da poštuje arbitražnu odluku.

>>>Stier tvrdi da granični prijepor neće smetati suradnji Slovenije i Hrvatske, Pahor zabrinut

Rupel je za portal Nova24tv otkrio da vidi problem u činjenici to što su Slovenci za dva tjedna na hrvatskom moru spremni žrtvovati državne interese, smatrajući da bi slovenska vlada u Piranski zaljev morala poslati vojni brod Triglav i kupiti još nekoliko novih vojnih brodova, koji bi trebali braniti slovenske teritorijalne vode. Brod Triglav, naime, jedini je brod u slovenskoj floti.

Slovenski patrolni brodovi će se nakon objave arbitražne odluke pojaviti u spornom području koji se nadaju da će dobiti odlukom arbitražnog suda. S obzirom na to da Zagreb smatra kako je tu riječ o hrvatskom teritorijalnom moru, moglo bi doći do incidenata prilikom susreta hrvatskih i slovenskih policajaca na moru, prenosi Novi list.

10. svibanj 2024 03:21