Aktualno
StoryEditor

Rusija poručila: Europa donosi apsurdne odluke, sama si je kriva za prekid isporuke plina

04. Rujan 2022.
Vladimir Putin

Kremlj krivi Europsku uniju za obustavu isporuke plina putem postrojenja Sjeverni tok 1 do europskih država, objavila je novinska agencija Interfax u nedjelju.

U televizijskoj emisiji pod nazivom Moskva. Kremlj. Putin, njegov glasnogovornik Dmitrij Pjeskov optužio je Europljane da donose 'apsurdne odluke'.

- Ako Europljani donose apsolutno apsurdne odluke, bilo da odbiju održavati svoje sustave ili sustave Gazproma, onda krivnja ne leži na Gazpromu već na političarima koji su odlučili primijeniti sankcije - rekao je.

Europljani su ugovorom obvezani održavati sustave ruskog energetskog diva Gazprom, rekao je Pjeskov.

Gazprom je u petak navečer objavio da neće nastaviti isporuke prirodnog plina Njemačkoj putem Sjevernog toka 1 zbog curenja ulja na kompresorskoj stanici Portovaja.

Ranije u nedjelju njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je 'Putinova Rusija prekršila ugovore', da već neko vrijeme ne ispunjava obveze o isporukama te da "više nije pouzdan dobavljač energije".

Njemačka vlada smatra da je taj izgovor lažan jer tvrtka Siemens tvrdi da se curenje ulja može rutinski otkloniti i nije razlog za prekid isporuka.

25. travanj 2024 11:19