Aktualno
StoryEditor

Ruski vojni avioni u promatračkim letovima iznad Hrvatske i Slovenije

24. Travanj 2017.

Predsjednik Centra za smanjivanje nuklearnog rizika ruskog ministarstva obrane rekao je da će ruski vojni stručnjaci obavljati promatračke letove iznad teritorija balkanskih država kao što su Hrvatska i Slovenija, piše Sputnik News.

- Ruski vojni stručnjaci će obaviti promatračke letove između 24. i 29. travnja unutar Ugovora o otvorenom nebu, rekao je Sergej Ryzhkov, šef centra.

>>>Europski NATO saveznici umanjuju ovisnost o SAD-u, kreću s nabavom oružja

Dodao je da u okviru provedbe Sporazuma o otvorenom nebu, Rusija planira obaviti promatrački let ruskim zrakoplovom An-30B preko teritorija Slovenije i Hrvatske.

Kazao je i da će se letovi provoditi u zračnim lukama u Ljubljani i Zagrebu duž koordiniranih ruta, a pratit će ih francuski stručnjaci koji kontroliraju korištenje opreme i ispunjavanja odredbi iz Ugovora.

Ugovor o otvorenom nebu potpisan je u ožujku 1992., a stupio je na snagu 1. siječnja 2002., te je postao jedan od glavnih za izgradnju povjerenje i kontrole mjera naoružanja u Europi nakon hladnog rata.

>>>Hrvatska kontrola zračne plovidbe dobitnik nagrade EK

Sporazumom je uspostavljen režim promatračkih letova iznad država koje su potpisale sporazum za prikupljanje informacija o vojnim snagama i aktivnostima.

26. travanj 2024 05:28